Armët osmane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Forcat ushtarake të Perandorisë Osmane përdorën një larmi armësh përgjatë shekujve. Armëtimi në Pallatin Topkapı ka një koleksion të madh nga të cilat tregon sende të zgjedhura

Topi osman (shek. 16)

Jatagan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jatagan (yatağan) paraqitet në gjysmën e dytë të shekullit të 16-të dhe është një armë këmbësorie në të cilën kaseta zakonisht bëhet prej kockave ose fildishit dhe kremi ndizet. Tehu i saj i shkurtër, pak i lakuar është i mprehtë në njërën skaj dhe vjen në një pikë të imët. Kjo formë vazhdon e pandryshuar deri në fund të shekullit të 19-të. Shpata jatagan u përdor gjerësisht si në ushtrinë osmane ashtu edhe në flotën detare veçanërisht për jeniçerët pasi ato ishin armë nënshkruese për korpuset.

Killixh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sabri ose killixh kalorësia osmane është varianti osman i saberëve Turko-Mongole me origjinë në Azinë Qendrore. Shtë projektuar për luftime të ngushta të montuara, të preferuara nga trupat turke dhe mamluke. Ishte një sabër me një dorë me një lakim të lehtë sa për të prerë dhe futur në mënyrë efektive; Skaji i mprehur mbrapa në pjesën e fundit të tehut i njohur si "yalman" ishte specifik për kilij.

A (kılıç) përbëhet nga një teh i cili zakonisht është i zakonshëm, një fole, roje dhe zgjebe. Forma e tij themelore ilustrohet nga shpata e Sulltan Mehmedit II, me tehun e saj pak të lakuar që trashet në pjesën e prapme. Gjatë sundimit të Sulltan Bajazidit dhe Sulejmanit I, shpata turke arriti formën e saj klasike, duke u bërë më e shkurtër, e lehtë dhe e drejtë.

Hark[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekzistojnë tre lloje të harkut të përsëritur: harqet e luftës (tirkeş), shënjestrës (puta) dhe distancës së gjatë (menzil). Të tre llojet ishin bërë nga katër materiale: druri, briri, pjeza dhe ngjitësi. Një kapje (kabza) është e vendosur në qendër të secilit hark. Ata në përgjithësi janë zbukuruar në teknikën e llakut.

Bosht shigjetash ishte bërë nga pisha dhe koka prej hekuri, bronzi ose kockash. Në fund të shigjetës ka pupla për të stabilizuar fluturimin dhe noku me nyje (gez) për ta mbajtur shigjetën fort kundër harkut.

Mace[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Macet ishin armë me forcë të hapur për përdorimin e goditjeve kundër armikut. Këto armë ishin efektive kundër trupave të blinduara dhe zakonisht ishin të lëmuara ose kishin 3-12 fllanxha ose tehe që dilnin nga maja e armës.