Arsimi për të drejtat e fëmijëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Edukimi për të drejtat e fëmijëve është mësimdhënia dhe praktika e të drejtave të fëmijëve në shkolla, programe arsimore ose institucione, në përputhje me Konventën e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Fëmijëve. Kur zbatohet plotësisht, një program arsimor për të drejtat e fëmijëve përbëhet nga një kurrikul për t'u mësuar fëmijëve të drejtat e tyre njerëzore, si dhe një kornizë për ta drejtuar arsimin dhe shkollën bashkëkohore në atë mënyrë që të respektohen edhe të drejtat e fëmijëve të tjerë. Nenet 29[1] dhe 42[2] të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve kërkojnë që fëmijët të edukohen dhe arsimohen për të drejtat e tyre.

Përveç përmbushjes së detyrimeve ligjore të Konventës për të përhapur vetëdijen për të drejtat e fëmijëve te fëmijët dhe të rriturit, mësimi i fëmijëve për të drejtat e tyre ka përfitimet e përmirësimit të vetëdijes së tyre për të drejtat në përgjithësi, duke i bërë ata më respektues të të drejtave të njerëzve të tjerë dhe fuqizimin e tyre të ndërmarrin veprime në mbështetje të të drejtave të njerëzve të tjerë. Programet e hershme mësimore për të mësuar fëmijët për të drejtat e tyre, në Belgjikë, Kanada, Britani të Madhe dhe Zelanda e Re kanë siguruar prova për këtë. Të drejtat e fëmijëve në shkolla u mësuan dhe u praktikuan si një etikë e "çlirimit të fëmijës" edhe përpara se të shkruhej Konventa e Kombeve të Bashkuara, dhe se kjo praktikë ndihmoi në informimin e BNA - IBE dhe UNESCO rreth vlerave dhe filozofisë së Konventës, megjithëse për fat të keq këto praktika, dhe kjo histori nuk është e pranuar dhe ndërtuar plotësisht as nga Kombet e Bashkuara. Kjo është një nga arsyet që të drejtat e fëmijëve ende nuk janë bërë një themel i shkollave pavarësisht 100 viteve të përpjekjes dhe angazhimit në këtë drejtim.[3][4][5] [6]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Articles 29". Arkivuar nga origjinali më 11 qershor 2010. Marrë më 12 shkurt 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Articles 42". Arkivuar nga origjinali më 11 qershor 2010. Marrë më 12 shkurt 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Covell, K., and Howe, R.B. (1999). "The Impact of Children’s Rights Education: A Canadian study." International Journal of Children’s Rights, 7, 171-183.
  4. ^ Covell, K., and Howe, R.B. (2001). "Moral Education through the 3 Rs: Rights, Respect and Responsibility." Journal of Moral Education, 30, 31-42.
  5. ^ Covell, K., Howe, R.B., and McNeil, J.K. (2008). "'If there’s a dead rat, don’t leave it.' Young children's understanding of their citizenship rights and responsibilities." Cambridge Journal of Education, 38 (3), 321-339.
  6. ^ Newman, Michael (2015) Children’s Rights in our Schools – the movement to liberate the child, an introduction to the New Ideals in Education Conferences 1914-1937, www.academia.edu