Barbara Graziosi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Barbara Graziosi është akademike dhe klasiciste italiane. Ajo është profesoreshë e klasikës në Princeton University. Interesat e saj shtrihen në letërsinë e vjetër greke, dhe mënyra në të cilën lexuesit e përvetësojnë.[1] Ajo ka shkruar gjerësisht mbi letërsinë homerike, në veçanti Iliadën, dhe më në përgjithësi mbi tranzicionin e Dymbëdhjetë Olimpianëve nga antikiteti në Renesancë. Hulumtimi i saj më i fundit, ishte një projekt i titulluar "Poetët e gjallë: Një Qasje e Re ndaj Poezisë së lashtë", e cila ishte financuar nga ana e Këshillit Evropian të Kërkimit.[2]

Jeta e hershme dhe edukimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Barbara u lind në Trieste, Itali, dhe jetoi aty deri sa u bë 17. Ajo ndoqi një liceo classico lokal, dhe pastaj United World College of the Adriatic. Pasi fitoi një bursë nga qeveria lokale, studioi drejtimin Literae Humaniores në kolegjin Corpus Christi në Oksford, Angli. Ajo u diplomua më 1995 në Universitetin e Oksfordit me një diplomë Bachelor of Arts (BA) të klasit të parë. Ajo ndenji në Oksford dhe përfundoi Studimet Master (MSt) në vitin 1996.[3]

Pasi fitoi një bursë diplomimi, Graziosi shkoi në Universitetin e Kembrixhit për të ndërmarrur punë kërkimore pasuniversitare në kolegjin Magdalena , Kembrixh. Ajo mori diplomën Doktor i Filozofisë (PhD) në vitin 1999. Tema e saj e diplomës ishte titulluar "Inventing the poet: a study of the early reception of the Homeric poems,[4] ku merr shembull shkrimtarin Ismail Kadare.

Karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas një kohe të shkurtër në Oksford, në New College, dhe pastaj në Universitetin e Leximit, si Ligjëruese e letërsisë klasike greke, ajo u vendos në Durham, në vitin 2001, fillimisht si ligjëruese, dhe pastaj si Lektore e Lartë në Klasikë.

Në vitin 2018 ajo iu bashkua Fakultetit të Klasikës në Universitetin Princeton.

Botime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Autore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Homer. (Oxford University Press: 2016).
 • Zotat e Olimp: Një Histori. (Profili Libra: 2013).
 • (me Johannes Haubold) Homer: Iliad Libri VI. Cambridge University Press: 2010).
 • (me Johannes Haubold) Homer: Rezonancë të Epike. (Duckworth: 2005)
 • Shpikur Homer: E Hershme të Marrjes së Epike. Cambridge University Press: 2002)

Kapitull në Librin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Theologies of the family in Homer and Hesiod. In Theologies of Ancient Greek Religion. Eidinow, Esther, Kindt, Julia & Osborne, Robin Cambridge: Cambridge University Press. 35–61 (2016).
 • Vivere da poeti. In L'esilio della bellezza. Camerotto, A. & Pontani, F. Mimesis. 125-38 (2014).
 • 'The poet in the Iliad'. In The author's voice in classical and late antiquity. Hill, J. & Marmodoro, A. Oxford: Oxford University Press. 9–38 (2013).
 • 'Hesiod in Classical Athens: Orators and Platonic Discourse'. In Plato and Hesiod. Boys-Stones, G. & Haubold, J. H. Oxford: 111–132 (2010).
 • 'Commentaries'. In The Oxford Handbook of Hellenic Studies. Oxford: Oxford University Press. 788–801 (2009).
 • 'Horace, Suetonius and the Lives of the Greek Poets'. In Perceptions of Horace: A Roman Poet and His Readers. Houghton, L. & Wyke, M. Cambridge: Cambridge University Press. 140–160 (2009).
 • (with Johannes Haubold) . 'Greek Lyric and Early Greek Literary History'. In The Cambridge Companion to Greek Lyric Poetry. Budelmann, F. Cambridge University Press. 95–113 (2007).
 • 'Homer in Albania: the geography of literature'. In Homer in the Twentieth Century: Between World Literature and the Western Canon. Graziosi, Barbara & Greenwood, Emily Oxford: Oxford University Press (2007).
 • 'The ancient reception of Homer'. In The Blackwell Companion to Classical Receptions. Hardwick, L. & Stray, C. Oxford (2007).
 • 'L'autore e l'opera nella tradizione biografica greca'. In L'autore e l'opera nella Grecia antica. Lanza, D. & Roscalla, F. Pavia (2006).
 • 'Homer: Die Erfindung des Autors'. In Mythen Europas: Schluesselfigurern der Imagination. Hartmann, A. & Neumann, M. Regensburg: Pusted Verlag. 44–65 (2004).
 • 'La definizione dell'opera omerica nel periodo arcaico e classico'. In Momenti della ricezione omerica: poesia arcaica e teatro. Zanetto, G., Canavero, D., Capra, A. & Sgobbi, A. Milan: Cisalpino. 2–17 (2004).
 • 'Competition in Wisdom'. In Homer, tagedy and beyond essays in honour of P.E. Easterling. Budelmann, F. & Michelakis, P. London: Society for the Promotion of Hellenic Studies. 57–74 (2001).

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Prof. B Graziosi". Durham University. Marrë më 26 korrik 2017. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Who We Are – Living Poets". Durham University. Marrë më 26 korrik 2017. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Graziosi, Barbara. "Barbara Graziosi – Biography". Durham University. Arkivuar nga origjinali origjinali më 24 gusht 2017. Marrë më 27 korrik 2017. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Graziosi, Barbara (1999). "Inventing the poet: a study of the early reception of the Homeric poems". E-Thesis Online Service. The British Library. Marrë më 7 mars 2018. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)