Jump to content

Barrikada

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Barrikadat në Kiev gjatë Revolucionit të Dinjitetit.

Barrikadë është çdo objekt ose strukturë që krijon një pengesë për të kontrolluar, bllokuar kalimin ose për të detyruar rrjedhën e trafikut në drejtimin e dëshiruar. I miratuar si term ushtarak, një barrikadë nënkupton çdo fortifikim të improvizuar në terren, si p.sh. në rrugët e qytetit gjatë luftës urbane.

Barrikadat përfshijnë gjithashtu barrikada të trafikut të projektuara me qëllim të pengimit të kalimit në një zonë të mbrojtur ose të rrezikshme ose pllaka të mëdha çimentoje, qëllimi i të cilave është të parandalojnë kalimin e dhunshëm nga një automjet. Shiritat në barrikada dhe pajisjet e paneleve anojnë poshtë në drejtimin që duhet të udhëtojë trafiku.[1][2]

Ka edhe barrikada për këmbësorët - nganjëherë të quajtura barrikada rafti për biçikleta për ngjashmërinë e tyre me një formë tashmë të vjetëruar të stendës për biçikleta, ose barrierave policore. Ato kanë origjinën në Francë rreth 50 vjet më parë dhe tani përdoren në mbarë botën. Ato u përdorën për herë të parë në SHBA 40 vjet më parë nga Friedrichs Mfg[3] për paradat Mardi GrasNew Orleans.

Barrierat kundër automjeteve dhe barrierat e shpërthimit janë barrikada të forta që mund të kundërshtojnë përkatësisht sulmet me automjete dhe bomba.[4]

  1. ^ Official Florida Driver's Handbook 2008 (1 October 2008), Division of Driver's Licenses, Florida Department of Highway Safety and Motor Vehicles! Web-based PDF. Chapter 4, Section 7 "Special Signs." Channeling Devices.
  2. ^ United States Department of Transportation. Federal Highway Administration. (dhjetor 2007). "Manual on Uniform Traffic Control Devices" (PDF). Federal Highway Administration. fq. 6F–33. Marrë më 2009-10-24. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ FCM Crowd control barricades; police barricades & crowd control products. "Friedrichs crowd control barricades, fencing, steel barriers, bicycle racks, custom barricades". Marrë më 9 korrik 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Bristorm anti-vehicle fence Arkivuar 2009-06-16 tek Wayback Machine