Jump to content

Lufta urbane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një transportues personeli i blinduar M113 i Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara gjatë pushtimit të Panamasë nga Shtetet e Bashkuara në 1989.

Lufta urbane është luftë në zonat urbane si qytezat dhe qytetet. Lufta urbane ndryshon nga lufta në të hapur si në nivelin operacional ashtu edhe në atë taktik. Faktorët ndërlikues në luftën urbane përfshijnë praninë e civilëve dhe kompleksitetin e terrenit urban. Operacionet luftarake urbane mund të kryhen për të përfituar nga avantazhet strategjike ose taktike që lidhen me zotërimin ose kontrollin e një zone të caktuar urbane ose për t'i mohuar këto avantazhe armikut.

Luftimet në zonat urbane mohojnë avantazhet që njëra palë mund të ketë ndaj tjetrës në forca të blinduara, artileri të rëndë ose mbështetje ajrore. Pritat e vendosura nga grupe të vogla ushtarësh me armë antitank dore mund të shkatërrojnë kolona të tëra armatimesh moderne (si në Betejën e Parë të Groznit), ndërsa artileria dhe mbështetja ajrore mund të reduktohet ndjeshëm nëse pala "superiore" dëshiron të kufizojë civilët. viktima sa më shumë që të jetë e mundur, por pala mbrojtëse jo (ose madje përdor civilët si mburoja njerëzore).

Disa civilë mund të jenë të vështira për t'u dalluar nga luftëtarë të tillë si milicitë dhe bandat e armatosura, dhe veçanërisht individët që thjesht po përpiqen të mbrojnë shtëpitë e tyre nga sulmuesit. Taktikat ndërlikohen nga një mjedis tre-dimensional, fusha e kufizuar e shikimit dhe zjarri për shkak të ndërtesave, fshehja dhe mbulimi i zgjeruar për mbrojtësit, infrastruktura nëntokësore dhe lehtësia e vendosjes së kurtheve dhe snajperëve.[1]

  1. ^ War In The Streets. The Story of Urban Combat from Calais to Khafji. by Colonel Michael. Dewar Hardcover – 1 Jan. 1992 (ISBN 978-0-7153-9477-9)