Jump to content

Taktikat ushtarake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Taktikat ushtarake përfshijnë artin e organizimit dhe punësimit të forcave luftarake në ose afër fushëbetejës. Ato përfshijnë aplikimin e katër funksioneve të fushëbetejës të cilat janë të lidhura ngushtë - kinetike ose fuqia e zjarrit, lëvizshmëria, mbrojtja ose siguria dhe veprimi i goditjes. Taktikat janë një funksion i veçantë nga komanda dhe kontrolli dhe logjistika. Në shkencën bashkëkohore ushtarake, taktikat janë më të ulëtat nga tre nivelet e luftimeve, nivelet më të larta janë nivelet strategjike dhe operacionale. Përgjatë historisë, ka pasur një ekuilibër të ndryshueshëm midis katër funksioneve taktike, përgjithësisht bazuar në aplikimin e teknologjisë ushtarake, gjë që ka bërë që një ose më shumë funksione taktike të jenë dominuese për një periudhë kohe, zakonisht të shoqëruar nga dominimi i një krahu luftarak shoqërues i vendosur në fushën e betejës, si këmbësoria, artileria, kalorësia ose tanket.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]