Jump to content

Artileria vetëlëvizëse

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Qitje me AS-90 britanik në Basra, Irak, 2008.

Artileria vetëlëvizëse (e quajtur edhe artileri lokomotivë) është artileri e pajisur me sistemin e vet shtytës për të lëvizur drejt pozicionit të saj të qitjes. Brenda terminologjisë janë arma vetëlëvizëse, obusi vetëlëvizës, mortaja vetëlëvizëse dhe artileria raketore. Ato janë automjete me lëvizshmëri të lartë, zakonisht të bazuara në gjurmë të vazhdueshme që mbajnë ose një armë të madhe në terren, obus, mortaja ose ndonjë formë raketëhedhësi. Ato zakonisht përdoren për mbështetje të bombardimeve indirekte me rreze të gjatë në fushën e betejës.

Në të kaluarën, artileria vetëlëvizëse ka përfshirë automjete me zjarr të drejtpërdrejtë, të tilla si armë sulmi dhe shkatërrues tankesh, të cilat zakonisht ishin automjete të blinduara mirë, shpesh të bazuara në shasinë e një tanku. Në vend të armës kryesore për qëllime të përgjithshme të tankeve standarde që gjuanin si municion shpërthyes të lartë ashtu edhe municion antitank, automjetet e zjarrit të drejtpërdrejtë kishin role të specializuara, me armë sulmi që siguronin mbështetje të ngushtë zjarri për këmbësorinë dhe shkatërruesit e tankeve që montonin një armë antitank për të. merr armikun e armikut.

Automjetet moderne të artilerisë vetëlëvizëse shpesh e vendosin armën e tyre kryesore në një frëngji në një shasi të gjurmuar, në mënyrë që të ngjajnë sipërfaqësisht me tanke. Megjithatë, ato janë përgjithësisht të blinduara lehtë, gjë që është e pamjaftueshme për t'i bërë ballë luftimeve me zjarr të drejtpërdrejtë, megjithatë kjo mbron ekuipazhet e tyre kundër copëzave dhe armëve të vogla dhe për këtë arsye zakonisht përfshihen si automjete të blinduara luftarake. Shumë prej tyre janë të pajisur me mitralozë për mbrojtje kundër këmbësorisë armike.

Avantazhi kryesor i artilerisë vetëlëvizëse ndaj artilerisë së tërhequr është se ajo mund të vihet në veprim shumë më shpejt. Përpara se të mund të përdoret artileria e tërhequr, ajo duhet të ndalojë, të çlirojë dhe të vendosë armët. Për të lëvizur pozicionin, armët duhet të ngrihen përsëri dhe të sillen - zakonisht tërhiqen - në vendin e ri. Për krahasim, artileria vetëlëvizëse mund të ndalojë në një vend të zgjedhur dhe të fillojë të qëllojë pothuajse menjëherë, pastaj të kalojë shpejt në një pozicion të ri. Kjo aftësi e gjuajtjes dhe gjuajtjes është shumë e dobishme në një konflikt të lëvizshëm dhe veçanërisht në avancimin në fushat e hapura të betejës.

Në të kundërt, artileria e tërhequr ishte dhe mbetet më e lirë për t'u ndërtuar dhe mirëmbajtur. Ai është gjithashtu më i lehtë dhe mund të vendoset në zona ku armët vetëlëvizëse nuk mund të arrijnë. Që nga Lufta e Vietnamit, helikopterët e rëndë të transportit janë përdorur gjithashtu për vendosjen e shpejtë të artilerisë, megjithëse me shpenzime dhe rrezik të konsiderueshëm, duke zbutur një nga disavantazhet e artilerisë së tërhequr. Artileria vetëlëvizëse dhe ajo e tërhequr mbeten në arsenalet e shumë ushtrive moderne.