Jump to content

Beteja e Kievit (2022)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Trupat e Forcave të Mbrojtjes Territoriale në Kiev, 25 shkurt.

Beteja e Kievit ishte pjesë e ofensivës së Kievitpushtimin rus të Ukrainës në vitin 2022 për kontrollin e Kievit, kryeqytetit të Ukrainës, dhe rretheve përreth.

Luftëtarët ishin elementë të Forcave të Armatosura Ruse dhe Forcave Tokësore të Ukrainës. Beteja zgjati nga 25 shkurt 2022 deri më 2 prill 2022 dhe përfundoi me tërheqjen e forcave ruse.

Fillimisht, forcat ruse kapën zona kyçe në veri dhe perëndim të Kievit, duke çuar në spekulime ndërkombëtare për rënien e afërt të qytetit. Megjithatë, rezistenca e ashpër ukrainase e ul vrullin. Logjistika e dobët ruse dhe vendimet taktike i ndihmuan mbrojtësit të pengonin përpjekjet për rrethim dhe, pas një muaji luftimesh të zgjatura, forcat ukrainase ndërmorën kundërsulme të suksesshme.

Gjatë bisedimeve të paqes në Stamboll më 29 mars, delegacioni rus deklaroi se do të reduktonte në mënyrë drastike aktivitetin ushtarak pranë Kievit dhe Çernihiv. Katër ditë më vonë, autoritetet ukrainase deklaruan se Kievi dhe krahina përreth tij ishin përsëri nën kontrollin ukrainas.