Jump to content

Bomba me sahat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pasojat e bombardimit të Grand Hotel në Brighton (1984) i cili ishte shënjestër e kryeministres britanike Margaret Thatcher, rezultat i një bombe me sahat e cila ishte vendosur në hotel gati një muaj para se të shpërthente. Thatcher nuk u lëndua, pesë të tjerë u vranë dhe 31 u plagosën.

Një bombë me sahat është një bombë, shpërthimi i së cilës shkaktohet nga një kohëmatës. Përdorimi ose tentativa e përdorimit të bombave me sahat ka qenë për qëllime të ndryshme duke përfshirë mashtrimet e kompanive të sigurimeve, terrorizmin, atentatin, sabotimin dhe luftën. Ato janë një mjet i shpeshtë i komplotitfilmat thriller dhe aksion pasi ofrojnë një mënyrë për të dhënë një ndjenjë dramatike të urgjencës.

Diagrami i një bombe të thjeshtë me sahat në formën e një bombe me tub.

Ngarkesa shpërthyese është përbërësi kryesor i çdo bombe dhe përbën pjesën më të madhe të madhësisë dhe peshës së saj. Është elementi dëmtues i bombës (së bashku me çdo fragment apo copëza që mund të prodhojë shpërthimi me kontejnerin ose objektet fqinje). Ngarkesa shpërthyese shpërthehet nga një detonator.

Mekanizmi i kohës së një bombe me sahat mund të prodhohet në mënyrë profesionale ose veçmas ose si pjesë e pajisjes, ose mund të jetë i improvizuar nga një kohëmatës i zakonshëm shtëpiak, si ora e ziles së ndezjes, orë dore, kohëmatës dixhital i kuzhinës ose kompjuter fletore. Kohëmatësi mund të programohet për të numëruar lart ose mbrapsht (zakonisht kjo e fundit; pasi bomba shpërthen kur mbaron koha).