Jump to content

Metafora

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një metaforë është një figurë e të folurit që, për efekt retorik, i referohet drejtpërdrejt një gjëje duke përmendur një tjetër.[1] Mund të sigurojë (ose të errësojë) qartësi ose të identifikojë ngjashmëritë e fshehura midis dy ideve të ndryshme.

Metaforat shpesh krahasohen me lloje të tjera të gjuhës figurative, si antiteza, hiperbola, metonimia dhe ngjashmëria.[2] Një nga shembujt më të përmendur të një metafore në letërsinë angleze vjen nga monologu "E gjithë bota është një skenë" nga "Si të duash:

E gjithë bota është një skenë,

Dhe të gjithë burrat dhe gratë janë thjesht lojtarë;

Ata kanë daljet dhe hyrjet e tyre

Dhe një njeri në kohën e tij luan shumë pjesë,

Veprat e tij janë shtatë kohe. Në fillim, foshnja...

—William Shakespeare, Si ju pëlqen, 2/7

Ky citat shpreh një metaforë sepse bota nuk është fjalë për fjalë një skenë, dhe shumica e njerëzve nuk janë fjalë për fjalë aktorë dhe aktore që luajnë role. Duke pohuar se bota është një skenë, Shekspiri përdor pika krahasimi midis botës dhe një skene për të përcjellë një kuptim rreth mekanikës së botës dhe sjelljes së njerëzve brenda saj.

psalmet e lashta hebraike (rreth vitit 1000 p.e.s.), gjen shembuj tashmë të gjallë dhe poetikë të metaforës si: "Zoti është shkëmbi im, kështjella ime dhe çlirimtari im; Perëndia im është shkëmbi im, në të cilin gjej strehë, mburoja ime. dhe briri i shpëtimit tim, kështjella ime" dhe "Zoti është bariu im, nuk do të më mungojë". Disa teori të fundit gjuhësore e shohin të gjithë gjuhën në thelb si metaforike.[3]

Vetë fjala metaforë është një metaforë, që vjen nga një term grek që do të thotë "transferim (i pronësisë)". Përdoruesi i një metafore ndryshon referencën e fjalës, duke e "bartur" atë nga një "sferë" semantike në tjetrën. Kuptimi i ri i fjalës mund të rrjedhë nga një analogji midis dy sferave semantike, por edhe nga arsye të tjera si shtrembërimi i sferës semantike - për shembull në sarkazëm.

  1. ^ Compare: "Definition of METAPHOR". Merriam-Webster. Marrë më 2016-03-29. [...] a figure of speech in which a word or phrase literally denoting one kind of object or idea is used in place of another to suggest a likeness or analogy between them [... .] {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ The Oxford Companion to The English Language, 2nd Edition (e-book). Oxford University Press. 2018. ISBN 978-0-19-107387-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Radio 4 – Reith Lectures 2003 – The Emerging Mind". BBC. Marrë më 4 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)