Jump to content

Broja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Broja

Broja është një fshatkomunën Kelmendrrethin e Malësisë së MadheShqipërisë.

Shtëpitë e fshtatit janë të vendosura në lugje e gropa të çrregullta, në të majtë të bashkimit të Lumit Cem me Cemin e Vuklit. Qendra e Brojës është një tarrace e gjelbër 700 m e lartë, e cila ngjan menjë ballkon natyral për të dyja luginat e Cemit. Një brez i zhveshur shkëmbor 5.5 km i gjatë dhe 40 m i trashë mbështjell skajet e tarracës, duke e bërë atë të duket si një kështjellë e sigurtë me mure të paarritshme. Jashtë tarracës së Brojës gjenden lagje të tjera: Kotobuqi zë një lug tërthor të shpatit. Kalca është mbi një rrafshinë të bukur përballë Vuklit, Rahovica, që shtrihet mbi deluvionet e një sqetulle malore, kurse Grabomi, ku vizitori shkel së pari tokën e Kelmendit.

Sipas dokumenteve të shkruara më 1497, mendohet që fshati Leshoviq me 23 shtëpi ka qenë vendosur aty ku është Broja sot. Banorët e sotëm e njohin veten të ardhur nga Nikçi, në fund të shek XIX. Sipas tyre, Broja ka qenë dikur bjeshkë e Kastratit, por iu dhurua Nikçit për mbështetjen që i bëri Kastratit, kur u sulmua nga malazezët. Më 1998, Broja kishte 714 banorë. Këtu takohet banesa tip "kulle", e cila mban veçori arkitektonike në ndërtim, me funksione banimi dhe mbrojtjeje. Në fshat ka shkolla fillore, njësi tregtimi, kisha e rikonstruktuar, si dhe kisha e Këshillit të Mirë në Grabom. Këtu afër ndodhet edhe një shpellë e cila njihet nga banorët si vend i shenjtë. Në fshat ka shumë shpella të tjera me vlera e rëndësi për speleologët dhe historinë.

Drejtimi kryesor i ekonomisë është blegtoria dhe bujqësia. Zhvillimi i tyre është i kufizuar për faktin se bjeshkët ( Bjeshkët e Namuna) janë larg, kurse toka bujqësore është e kufizuar (28.6 ha). Pyjet (ah, dushqe, shkurre) me një volum total prej 743,975 m3 kanë një rëndësi të madhe.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]