Deklarata e Njëanshme e Pavarësisë së Egjiptit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Deklarata e Njëanshme e Pavarësisë së Egjiptit më 28 shkurt 1922 ishte instrumenti ligjor formal me të cilin Mbretëria e Bashkuar e njohu Egjiptin si një shtet sovran të pavarur. Statusi i Egjiptit ishte bërë shumë i ndërlikuar që nga shkëputja e tij virtuale nga Perandoria Osmane në vitin 1805 nën shqiptarin Muhamed Ali Pasha. Që atëherë, Egjipti ishte de jure një shtet vasal vetëqeverisës i Perandorisë Osmane, por de facto i pavarur, me monarkinë e tij të trashëguar, ushtrinë, monedhën, sistemin ligjor dhe perandorinë në Sudan. Nga viti 1882 e tutje, Egjipti u pushtua nga Mbretëria e Bashkuar, por nuk u aneksua, duke çuar në një situatë unike të një vendi që ishte ligjërisht një vasal i Perandorisë Osmane, ndërkohë që kishte pothuajse të gjitha atributet e shtetësisë, por në realitet qeverisej nga Shtetet e Bashkuara. Mbretëria në atë që njihej si "protektorat i mbuluar".

Në vitin 1914, trillimi ligjor i sovranitetit osman përfundoi dhe Sulltanati i Egjiptit (të cilin osmanët e kishin shkatërruar më 1517) u rivendos, por Egjipti nuk ishte ligjërisht i pavarur. Megjithëse Mbretëria e Bashkuar nuk e aneksoi Egjiptin, ajo e bëri sulltanatin e rivendosur një protektorat (një shtet jo pjesë e Perandorisë Britanike, por megjithatë i administruar nga Mbretëria e Bashkuar), duke formalizuar kështu rolin politik dhe ushtarak që kishte ushtruar në Egjipt që nga viti 1882.

Kontrolli i vazhdueshëm i çështjeve egjiptiane nga Mbretëria e Bashkuar shkaktoi Revolucionin Egjiptian të vitit 1919. Më pas, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar kërkoi një mjet të negociuar për të zbutur ankesat egjiptiane duke ruajtur praninë e saj ushtarake dhe ndikimin politik në vend. Kur këto negociata dështuan, Mbretëria e Bashkuar veproi në mënyrë të njëanshme për të përfunduar protektoratin dhe për të njohur Egjiptin si një shtet të pavarur. Duke e ndërmarrë këtë veprim në mënyrë të njëanshme, Mbretëria e Bashkuar shmangu marrjen e marrëveshjes me qeverinë egjiptiane dhe në këtë mënyrë i dha vetes kompetenca "të rezervuara" në katër fusha qendrore për qeverisjen e Egjiptit: marrëdhëniet e jashtme, komunikimet, ushtria dhe Sudani, që ishte ligjërisht. një bashkëpronësi e Egjiptit dhe e Mbretërisë së Bashkuar. Këto kompetenca të rezervuara, për të cilat qeveria egjiptiane nuk pranoi, nënkuptonin se ankesat nacionaliste kundër Mbretërisë së Bashkuar vazhdonin dhe do të kontribuonin në shkaqet e Revolucionit Egjiptian të vitit 1952 tre dekada më vonë.[1]

Prapavija[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deklaratës i parapriu një periudhë negociatash jopërfundimtare midis qeverive të Egjiptit dhe Mbretërisë së Bashkuar. Fushat e mosmarrëveshjeve përfshinin pozicionin e Egjiptit për çështjet e protektoratit dhe rolin e tij të ardhshëm në Sudan. Kryeministri egjiptian Adli Jakan Pasha dhe nacionalistët e moderuar egjiptianë arritën të merrnin marrëveshjen e Komisionerit të Lartë Britanik Edmund Allenby për të siguruar çështjen më të përgjithshme të sovranitetit të Egjiptit me synimin që Mbretëria e Bashkuar ta njohë përfundimisht Egjiptin si një shtet të pavarur. Qeveria e koalicionit e kryeministrit britanik Lloyd George dëshironte të ruante protektoratin mbi Egjiptin, megjithatë, Allenby kërcënoi të jepte dorëheqjen. Veprimet e tij e sollën çështjen në diskutim publik dhe çuan në një përgjigje të shpejtë zyrtare: dy javë më vonë u lëshua deklarata.[1]

Megjithëse përmbushi kërkesat e menjëhershme të nacionalistëve egjiptianë për t'i dhënë fund protektoratit, deklarata ishte e pakënaqshme globalisht pasi pavarësia egjiptiane që Britania e Madhe njohu ishte shumë e kufizuar nga klauzola e "pikave të rezervuara". Kjo çoi në presion të vazhdueshëm mbi Mbretërinë e Bashkuar nga nacionalistët egjiptianë për të rinegociuar marrëdhëniet midis dy vendeve. Traktati anglo-egjiptian i vitit 1936 zgjidhi disa nga këto çështje, megjithatë, të tjerat, veçanërisht në lidhje me Sudanin dhe praninë e personelit ushtarak britanik në zonën e KanalitSuezit, mbetën.[1]

Teksti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teksti i mëposhtëm u botua për herë të parë në vitin 1922. Si rezultat, ai është aktualisht në domenin publikShtetet e Bashkuara, si dhe në Mbretërinë e Bashkuar ku e drejta e autorit të kurorës ka skaduar.[2]

Deklarata drejtuar Egjiptit nga Qeveria e Madhërisë së Tij Britanike (28 shkurt 1922)
Ndërsa Qeveria e Madhërisë së Tij, në përputhje me synimet e tyre të deklaruara, dëshiron të njohë menjëherë Egjiptin si një shtet sovran të pavarur; dhe
Duke qenë se marrëdhëniet ndërmjet Qeverisë së Madhërisë së Tij dhe Egjiptit janë me interes jetik për Perandorinë Britanike;
Parimet e mëposhtme deklarohen këtu:
1. Protektorati Britanik mbi Egjiptin përfundon dhe Egjipti shpallet shtet i pavarur sovran.
2. Sapo Qeveria e Lartësisë së Tij të miratojë një Akt Dëmshpërblimi me zbatim për të gjithë banorët e Egjiptit, ligji ushtarak, i shpallur më 2 nëntor 1914, do të tërhiqet.
3. Çështjet e mëposhtme janë absolutisht të rezervuara në diskrecionin e Qeverisë së Madhërisë së Tij deri në momentin kur të jetë e mundur me diskutim të lirë dhe akomodim miqësor nga të dyja palët për të përfunduar marrëveshje në lidhje me to ndërmjet Qeverisë së Madhërisë së Tij dhe Qeverisë së Egjiptit:
(a) Siguria e komunikimeve të Perandorisë Britanike në Egjipt;
(b) Mbrojtja e Egjiptit kundër çdo agresioni ose ndërhyrjeje të huaj, të drejtpërdrejtë ose të tërthortë;
(c) Mbrojtja e interesave të huaja në Egjipt dhe mbrojtja e pakicave;
(d) Sudani.
Në pritje të përfundimit të këtyre marrëveshjeve, status quo-ja në të gjitha këto çështje do të mbetet e paprekur.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c King, Joan Wucher (1989) [First published 1984]. Historical Dictionary of Egypt. Books of Lasting Value (në anglisht). American University in Cairo Press. fq. 259–260. ISBN 978-977-424-213-7.
  2. ^ Blaustein, Albert P.; Sigler, Jay A.; Beede, Benjamin R., red. (1977). Independence Documents of the World (në anglisht). Vëll. 1. Dobbs Ferry, NY: Oceana Publications. fq. 204–205. ISBN 978-0-379-00794-7.