Delfini hundëshishe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Delfini hundëshishe
Tursiops truncatus 01-cropped.jpg
Bottlenose dolphin size.svg
Madhësia e delfinit krahasuar me madhësinë e një njeriu mesatar
Klasifikimi shkencor
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Cetacea
Nënrendi: Odontoceti
Familja: Delphinidae
Gjinia: Tursiops
Nënspeciet: T.t.truncatus
T.t.poncticus
Emri binomial
Tursiops truncatus
(Montagu, 1821)
Cypron-Range Tursiops truncatus.svg
Shpërndarja e delfinëve hundëshishe

Delfini hundëshishe (Tursiops truncatus) është lloj delfini, që i takon familjes Delphinidae. Delfinët janë ndër gjitarët detarë më të njohur dhe më të dashur, kurse delfini hundëshishe është me siguri lloji më i njohur dhe më i përhapur në grupin e delfinëve. Në famën e tyre ka kontribuar shfaqja e tyre nëpër parqe detare, në akuariume (delfinariume), si dhe në filma dhe programe televizive.[1] Delfini hundëshishe është lloji më i madh i delfinëve me sqep.[2] Ata popullojnë oqeanet e buta dhe të qeta nëpër botë, ndërsa nuk gjinden vetëm nëpër ujrat polarë.[1][2][3][4][5]

Të gjithë delfinët hundëshishe ishin njohur më parë si T. truncatus, por kohëve të fundit kjo gjini është ndarë në tre lloje: T. truncatus, T. aduncus (delfini hundëshishe indopaqësor)[4][5] dhe T. australis (delfini Burrunan). Delfinët banojnë në detra të ngrohtë dhe të butë në të gjithë botën. Ndryshime të konsiderueshme gjenetike janë përshkruar në mesin e anëtarëve të këtij lloji,madje midis popullatave fqinje, dhe kështu shumë ekspertë besojnë se shumë lloje mund të përfshihen brenda T. truncatus.[6][7]

Shiko dhe[redakto | përpunoni burim]

Referimet[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ a b Leatherwood, S., & Reeves, R. (1990). The Bottlenose Dolphin. San Diego: Academic Press, Inc., ISBN 0-12-440280-1
  2. ^ a b Jenkins, J. (2009) Tursiops truncatus. Animal Diversity Web.
  3. ^ Anonymous (2002). "Bottlenose Dolphin". Seaworld.org. Marrë më January 17, 2009. 
  4. ^ a b Hammond, P., Bearzi, G., Bjørge, A., Forney, K., Karczmarski, L., Kasuya, T., et al. (2008). Tursiops truncatus. Retrieved January 17, 2009, from IUCN Red List of Threatened Species: http://www.iucnredlist.org
  5. ^ a b Klinowska, M. (1991). Dolphins, Porpoises and Whales of the World: The IUCN Red Data Book. Gland, Switzerland, U.K.: IUCN, ISBN 2880329361
  6. ^ Stampa:MSW3 Cetacea
  7. ^ Shirihai, H.; Jarrett, B. (2006). Whales Dolphins and Other Marine Mammals of the World. Princeton: Princeton Univ. Press. f. 155–158.  0-691-12757-3.