Demografia e Brazilit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Brazili i ka 196.342.592 banorë[1].

Popullsia e Brazilit është shumë e përzier, për nga përbërja etnike, dhe raciale. Popullsinë e përbëjnë indianët, të bardhët, zezakët, mistikët dhe mulatët.

Indianët janë popull më i vjetër në Brazil. Ata jetojnë në viset e brendshme të shtetit, përkatësisht në në viset e dendura të Amazonës. Përbëjnë vetëm 1 % të popullsisë së Brazilit.

Të bardhët janë pasardhës të emigrantëve evropian, përkatësisht portugezë dhe spanjollë. Ata përbëjnë pjesën më të madhe të popullsisë, rreth 55 %. Mulatët dhe mistikët përbëjnë rreth 6 % të popullsisë së Brazilit.

Shpërndarja e popullsisë është e ndryshme. Dendësia më e madhe e popullsisë është rreth viseve bregdetare të Oqeanit Atlantik dhe Pllajës së Brazilit ku jetojnë 90 % e popullsisë. Viset moçalike dhe pyjet e dendura ekuatoriale të Amazonisë, ku jetojnë fiset indiane janë shumë rrallë të banuara.

Popullsia cilësohet shtim të lartë, me numër të madh të analfabetëve. Popullsia është e moshës së re. Shumica e popullsisë së Brazilit janë të besimit katolik.

Pjesa më e madhe e popullsisë rreth 77 % jeton në qytete.

Statistikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Në Brazil parë sipas moshës popullsia është e ndarë në:
27 % nga mosha 0 gjer në 14 vite ku 26 986 909 janë meshkuj dhe 25 961 947 femra ;
66,8 % nga mosha 15 gjer në 64 vite ku 64 939 225 janë meshkuj dhe 66 157 812 femra ;
6,3 % mbi moshën 65 vjeçare ku 5 182 987 janë meshkuj dhe 7 113 707 femra[1].

Pra sipas këtyre të dhënave shihet qartë se në moshën e re ka më shumë meshkuj, kurse në moshën mesatare dhe atë të pleqërisë ka më shumë femra. Pra jeta mesatare e femrës braziliane është më e gjatë me mesatarisht 75,45 vite, përkundër asaj të mashkullit brazilian me mesatarisht 68,15 vite që përbëjnë një jetë mesatare të popullsisë braziliane me 71,71 vite.

  • Mosha mesatare:

e përgj.: 28,6 vite mashkuj: 27,8 vjet femra: 29,3 vjet (2009 )[1]

  • Shkalla e rritjes së popullsisë:

1,199% (2009 ) radhitet në vendin e : 110 në botë Shkalla e lindjes:

  • Nataliteti

18,43 lindje / 1000 banor (2009 ) [1] në vedndin e 110

  • Morataliteti:

6,35 vdekje / 1000 banor (korrik 2009 ) në vendin e 152 në botë.[1]

  • Grupet etnike:

53,7% të bardhë, e përzier e bardhë dhe i zi 38,5%, 6,2% e zezë, të tjera (përfshirë japoneze, arab, Amerindian) 0,9%, 0,7% të papërcaktuar (2000 )[1]

  • Feja:

Katolikë romakë (nominal) 73,6%, protestantë 15,4%, 1,3% Spiritualist, Bantu / voodoo 0,3%, të tjerë 1,8%, 0,2% të papërcaktuar, 7,4% (2000 regjistrimi)[1]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e f g CIA.gov - Brazili Arkivuar 22 dhjetor 2015 tek Wayback Machine - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]