Historia e Brazilit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Historia e Brazilit mund tën dahet në dy pjesë të mëdha: periudha koloniale që nga zbulimi prej Portugezëve (vitet 1500) e deri në 1822 kur Brazili fitoi pavarësië ga Portugalia dhe periudha kombëtare nga pavarësia deri më sot. Gjatë periudhës koloniale Brazili u bë shoqëria e parë e skllevërve që punonin ë plantacione duke kultivuar sheqer e më pas kafe. Gjatë viteve 1700 Brazili përjetoi ethet e arit pasi u zbulua ar në territorin kufitar me bregdetin. Pasi Brazili e theu kontrollin Portugez gjatë viteve 1820, anëtarë të familjes mbretërore portugeze sunduan si perandore deri në vitin 1889 në të vetmen monarki të hemisferës perëndimore.

Në vitin 1889 Brazili u kthze ne republikë duke përjetuar dy periudha diktatoriale nga 1937 deri 1945 dhe nga 1964 deri 1985. Bashkëpunimi Evropianëve, Amerikanëve Amtarë dhe Afrikanëve krijoi një nga shoqëritë më mikse në botë me pabarazi të tmerrshme ekonomike.

Peruidha parakoloniale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Periudha koloniale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me themelimin e venbanimeve të para përgjatë bregetit dhe prezantimi mesukses kekulturën e sheqerit , Brazili filloi të zhvillojë një ekonomi të bazuar në bujqësinë në plantacione të mbajtur më këmbë prej punës së skllevërve. Futja e njënumri të madh skllevërish afrikanë e transofrmuan Brazilin në një shoqëri multiraciale ku u përzine Evropianët, Amerikanët Amtarë dhe Afrikanët. Pas zbulimit të arit në fund të iteve 1600 në krzeqëndrën e Minas Gerais (Minierat e Përgjithshme) , Brazili e zgjeroi shtrirjen territoriale në drejtim të brëndësi të kontinentit. Ari e bëri Brazilin rajonin ekonomik më të rëndësishëm të Perandorisë Portugeze dhe shkaktoi një lëvizje të madhe në përqëndrimin e popullsisë braziliane. Vendbanimet pranë rajoneve me ar në juglindje të Brazilit u rritën me shpejtësi te madhe duke eklipsuar pasurinë dhe influencën e vendbanimeve të vjetra verilindore.

Perandoria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Republika e vjetër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Perandoria e dytë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diktatura ushtarake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Histora kontemporane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]