Jump to content

Rajonet e Brazilit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Aktualisht Brazili është i ndarë në 5 rajone nga Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Këto rajone përbëhen prej nga shtete.


Rajoni
Popullsia
(2010)

Qyteti më i madh

Numri i shteteve
Verior 14.7 milion Manaus 7
Verilindor 47.7 milion Salvador 9
Qëndroro-perëndimor 11.6 milion Brasilia 3 + D.F.
Juglindor 72.3 milion Sao Paulo 4
Jugor 25.8 milion Curitiba 3
 • Sipërfaqja: 3.869.637, 9 km ² (45,27%).
 • Popullsia: 12.833.383 (3,31 persona / km ²; 6.2%)
 • GDP: ~ $ 9600000000 (2%)
 • IZHNJ: ~ 0,764
 • Klima: Ekuatoriale (temperaturat dhe reshje të lartë vjetore)

Shtetet: Acre, Amapá, Amazonas, Para, Rondônia, Roraima, Tocantins

 • Qytetet më të mëdha: Manaus (1.403.796); Belem (1.279.861); Ananindeua (392.947), Porto Velho (314.525); Macapá (282.745); Santarém (262.721), Rio Branco (252.885), Boa Vista (220.383), Palmas (208,000) .
 • Ekonomi: Hekuri, Prodhimi i energjisë, prodhim elektronike, latex, turizmi.
 • Transporti: Kryesisht lumenj (që janë të bollshme në rajon). Autostrada janë të pakta dhe të pranishme kryesisht në lindje. Aeroplanët janë përdorur shpesh në komunitetet e vogla të largëta dhe nganjëherë në qytetet e mëdha.
 • Bimësia: Gati tërë rajoni është i mbuluar nga Pyjet e Shiut, megjithatë, rajoni vuan nga problemet kritike për shkak të shpyllëzimet në rritje të zonës.
 • Karakteristika të dukshme: Prania e Pyjeve të Shiut në Amazona, e cila është bimësia dominuese në çdo shtet, por Tocantins. Qytetet janë përhapur larg në rajon, dhe ka dendësinë më të ulët popullsisë së vendit. Ka shumë pak autostrada të shtruara në rajon, dhe është pothuajse e izoluar nga pjesa tjetër e vendit. Eshtë gjithashtu rajonin më i madh i Brazilit, duke qenë përgjegjës për pothuajse gjysmën e shtrirjes territoriale braziliane. Rritja ekonomike mbi mesataren kombëtare (sidomos në Amazonas dhe në Tocantins).

Rajoni Veri Lindor

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Sipërfaqja: 1.561.177 km² (18.3%)
 • Popullsia: 47.700.000 (30,55 persona / km ²; 27%)
 • PBB: ~ $ 48100000000 (~ 12%)
 • IZHNJ: ~ 0,716
 • Klima: shumë e nxehtë gjatë gjithë vitit. Tropikale pranë bregdetit dhe gjysmë e thatë në brendësi, gjysmë-ekuatorial në perëndimi.
 • Shtetet: Alagoas, Bahia, Ceará, Maranhão, Paraíba, Pernambuco, Piauí, Rio Grande do Norte, Sergipe
 • Qytetet më të mëdha: Salvador (2.892.625), Fortaleza (2.138.234); Recife (1.421.993); São Luís (868.047); Maceió (796.842), Natal (789.836); Teresina (714.583), João Pessoa (595.429); Jaboatão dos Guararapes; (580.795), Feira de Santana (481.137), Aracaju (461.083); Olinda (368.666), Campina Grande (354.546).
 • Ekonomia: Turizmi, kakao, makineri prodhuese, tekstile.
 • Transporti: Kryesisht në autostrada, të cilat janë më të bollshme përgjatë bregdetit, edhe pse transporti me det është gjithashtu i rëndësishëm.
 • Bimësia: Kryesisht bimësi shkretëtire, me pyjet tropikale përgjatë bregdetit dhe në perëndim dhe në jugperëndim me bimësi si savane.
 • Karakteristika të dukshme: Ky regjion ishte pjesë e parë e Brazilit e zbuluar nga portugezëtt, dhe kryeqyteti i parë braziliane, Salvador, u themelua këtu. Rajoni ka nivelet më të ulëta në vend në treguesit socialë, por ajo pati rritjen më të mirë ekonomike (mbi mesataren kombëtare) mes viteve 2000 dhe 2003.

Rajoni Qendroro-Perëndimor

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Sipërfaqja: 1,612,077.2 km ² (18,86%)
 • Popullsia: 11.616.750 (7.2 persona / km ²; 6.4%)
 • PBB: ~ $ 40000000000 (8%)
 • IZHNJ: ~ 0,818
 • Klima: e nxehtë, me reshje të pakta në lindje, Tropikale në lindje dhe në perëndim, në Ekuatoriale në veri .
 • Shtetet: Goiás, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Distrito Federal (Federal Qarkut).
 • Qytetet më të mëdha: Brazilia (kombëtare kapitale) (2.043.169); Goiânia (1.090.737), Campo Grande (662.534); Cuiaba (483.044); Aparecida de Goiânia (335.849); Anápolis (287.666).
 • Ekonomia: Blegtori, Soja, Turizmi.
 • Transporti: Autostradat atje ku ato janë të pranishme (kryesisht në qendër dhe rajone në lindje); transporti në lumenj është i zakonshme në veri dhe në lindje, aeroplanë përdoren në komunitetet e largëta dhe të vogla.
 • Bimësia: Kryesisht bimësi savane, Pyje shiu në perëndim dhe bimësi ekuatorial në veri.
 • Karakteristika të dukshme: Me një dendësi të ulët të popullatës, pjesa më e madhe e tokës në rajon përdoret për kullotje në vend të bujqësisë. Ky rajon është edhe më pak t industrializuar në vend, bazuar kryesisht në produktetet ushqimore dhe përpunimin e mishit.