Rajoni Verilindor i Brazilit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rajoni Verilindor i Brazilit
Location of Rajoni Verilindor i Brazilit
Popullsia
 • Gjithsej51.065.275

Rajoni Verilindor i Brazilit përbëhet nga nëntë shtete Alagoas, Bahia, Ceará, Maranhão, Paraíba, Pernambuco, Piaui, Rio Grande do Norte dhe Sergipe. Afërsisht 30% e popullsisë së Brazilit jeton në këtë rajon. Njerëzit që jetojnë ose vijnë nga kjo zonë quhen shpesh nordestinos.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rajoni Verilindor i Brazilit mund të ndahet përafërsisht në tre zona. Përgjatë bregdetit gjendet një rrip i klimës tropikale me shumë reshje. Kjo është një zonë pjellore që më parë ishte e mbuluar me pyjet e shiut Mata Atlantica. Pylli u rrallua në epokën koloniale, dhe sot në këtë rrip kultivohet kallam sheqeri. Më tej gjendet zona e quajtur Sertão e cila ka një klimë shumë të thatë.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti Popullsia (2009)
Salvador 2,998,056
Fortaleza 2,505,552
Recife 1,561,659
São Luís 997,098
Maceió 936,314
Natal 806,203
Teresina 802,537
João Pessoa 702,235
Jaboatão 687,688
Feira de Santana 591,707
Aracaju 544,039

Nënndarja e rajonit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtetet Simboli Sipërfaqja km2 Bashkitë Mezorajone Mikrorajone Popullsia 2009 IZHNJ 2005 BPV (R$x1000) 2007 BPV për ftymë 2007 (R$)
Alagoas AL 27,767,661 102 3 13 3,156,108 0.677 17,793,227 5.858
Bahia BA 564,692,669 417 7 32 14,637,364 0.742 109,651,844 7.787
Ceará CE 148,825,602 184 7 33 8,547,809 0.723 50,331,383 6.149
Maranhão MA 331,983,293 217 5 21 6,367,138 0.683 31,606,026 5.165
Paraiba PB 56,439,838 223 4 23 3,769,977 0.718 22,201,750 6.097
Pernambuco PE 98,311,616 185 5 18 8,810,256 0.718 62,255,687 7.337
Piaui PI 251,529,186 223 4 15 3,145,325 0.703 14,135,870 4.662
Rio Grande do Norte RN 52,796,791 167 4 19 3,137,541 0.738 22,925,563 7.607
Sergipe SE 21,910,348 75 3 13 2,019,679 0.742 16,895,691 8.712
Verilindja NE 1,558,196,000 1,793 42 187 53,591,197 0.720 347,797,041 6.749

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përgjatë bregdetit dhe të qyteteve historike ekonomia bazohet tek turizmi dhe bujqësia,ku kallam sheqeri është një burim i rëndësishëm i të ardhurave. Rreth qyteteve të mëdha ka edhe ndërmarrje industriale. Një pjesë e të ardhurave sigurohet nga nafta.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]