Jump to content

Dhoma e Komunëve të Mbretërisë së Bashkuar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
The Honourable the Commons of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland in Parliament assembled Të Nderuarit Komunë të Mbretërisë së Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës së Veriut
Parlamenti 58të
Skeda:Green Portcullis of the House of Commons
Logo që përdoret për të përfaqësuar Dhomën e Komunëve
Flamuri i Dhomës së Komunëve
Flamuri i Dhomës së Komunëve
Lloji
Lloji
Udhëheqja
Kryetari i Parlamentit
Sir Lindsay Hoyle
që nga 4 Nëntor 2019
Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar
Rishi Sunak, Partia Konservatore
që nga 25 Tetor 2022
Lider i Dhomës së Komunëve
Penny Mordaunt, Partia Konservatore
që nga 6 Shtator 2022
Simon Hart, Partia Konservatore
që nga 25 Tetor 2022
Lideri i Opozitës
Sir Keir Starmer, Partia Laburiste
që nga 4 Prill 2020
Lideri në Hije i Dhomës së Komunëve
Ndërtimi
Vende650
Grupet politike
Qeveria e Madhërisë së Tij (352)
  •   Partia Konservatore (352)
Opozita më Besnike e Madhërisë së Tij (195)
Opozita parlamentare (93)
Abstenues (7)
Oficeri Mbikqyrës (1)
  •   Folësi i Parlamentit (1)
Bosh (3)
Kohëzgjatja e afatit
Deri në 5 vite[b]
Zgjedhjet
Sistemi i votimit
I pari kalon pragun
Zgjedhjet e fundit
12 Dhjetor 2019
Zgjedhjet e ardhshme
Jo më vonë se 28 Januar 2025
RindarjaRekomandimet nga Komisioni i Kufijve; miratimi nga King-in-Council.
Vendi i takimit
Dhoma e Komunëve
Vendi i Uestminsterit
Qyteti i Uestminsterit
Londër, Angli
Mbretëria e Bashkuar
Faqja Zyrtare
Stampa:Official URL


 

Dhoma e Komunëve [c] është dhoma e ulët e Parlamentit të Mbretërisë së Bashkuar . Ashtu si dhoma e sipërme, Dhoma e Lordëve, ajo mblidhet në Pallatin Westminster në Londër, Angli. Dhoma e Komunëve është një organ i zgjedhur i përbërë nga 650 anëtarë të njohur si anëtarë të Parlamentit (deputetë). Deputetët zgjidhen për të përfaqësuar njësitë zgjedhore me sistemin 'i pari kalon pragun' dhe mbajnë vendet e tyre derisa të shpërndahet Parlamenti .


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>

  1. ^ Forsyth, Christopher (1 janar 2011). "The definition of Parliament after Jackson: Can the life of Parliament be extended under the Parliament Acts 1911 and 1949?". International Journal of Constitutional Law. Oxford University Press. 9 (1): 132–143. doi:10.1093/icon/mor019. OCLC 5113464158. S2CID 144226994. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Foreign Affairs Committee; Gapes, Mike (2008). Overseas Territories: Seventh Report of Session 2007–08. Vëll. 2. London: The Stationery Office. fq. 280. ISBN 978-0-215-52150-7. OCLC 940357336. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)