Diomidi Qirjako

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Diomidi Qirjako
Διομήδης Κυριακός
Diomidis Kyriakou 1865 013.JPG
Kryeministër i Greqisë
Në zyrë
27 mars 1863 – 17 prill 1863
PasardhësiZhinovio Valvi
Pasuar ngaVenizelo Rufo
Të dhënat vetjake
Lindur më1811
Peca
Vdiq më20 qershor 1869
Napoli
KombësiaArbëresh (Arvanit), Grek

Diomidi Qirjako (greqisht: Διομήδης Κυριακός) 1811-1869, lindi në ishullin Pecë. Vëllai i tij vritet në luftën e Mesollonjës ku mori pjesë si admiral i flotës së ishullit. Ai mbaroi studimet në Francë për drejtësi. Ka qenë prokuror dhe profesor i së drejtës kushtetuese dhe redaktori kryesor i kushtetutës së Greqisë së vitit 1843.

Ka qenë ministër i fesë dhe i arsimit, dhe në vitin 1863 bëhet kryeministër.