Jump to content

Dita Ndërkombëtare e Studentëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dita Ndërkombëtare e Studentëve është një festë ndërkombëtare e komunitetit studentor, që mbahet çdo vit më 17 nëntor . Fillimisht duke përkujtuar universitetet çeke të cilat u sulmuan nga nazistët në vitin 1939 dhe studentët që më pas u vranë dhe u dërguan në kampe përqendrimi, tani është shënuar nga një numër universitetesh, ndonjëherë në një ditë tjetër përveç 17 nëntorit, si një festë jopolitike e multikulturalizmi i studentëve të tyre ndërkombëtarë .

Data përkujton përvjetorin e sulmit nazist të vitit 1939 në Universitetin e Pragës pas demonstratave kundër pushtimit gjerman të Çekosllovakisë dhe vrasjeve të Jan Opletal dhe punëtorit Václav Sedláček. Nazistët mblodhën studentët, vranë nëntë udhëheqës studentë dhe dërguan mbi 1200 studentë në kampet e përqendrimit, kryesisht në Sachsenhausen . Ata mbyllën më pas të gjitha universitetet dhe kolegjet çeke. Në këtë kohë, Çekosllovakia nuk ekzistonte më, pasi ishte ndarë në Protektoratin e Bohemisë dhe Moravisë dhe në Republikën Sllovake nën një qeveri kukull fashiste. [1]

Në fund të vitit 1939, autoritetet naziste në Protektoratin e Bohemisë dhe Moravisë shtypën një demonstratë në Pragë të mbajtur nga studentët e Fakultetit të Mjekësisë të Universitetit Charles . Demonstrata u mbajt më 28 tetor për të përkujtuar përvjetorin e pavarësisë së Republikës Çekosllovake (1918). Gjatë kësaj demonstrate u qëllua studenti Jan Opletal, i cili më vonë vdiq nga plagët e marra më 11 nëntor. Më 15 nëntor trupi i tij ishte menduar të transportohej nga Praga në shtëpinë e tij në Moravia . Kortezhi i tij funeral përbëhej nga mijëra studentë, të cilët e kthyen ngjarjen në një demonstratë antinaziste. Megjithatë, autoritetet naziste morën masa drastike si kundërpërgjigje, duke mbyllur të gjitha institucionet çeke të arsimit të lartë, duke arrestuar më shumë se 1200 studentë, të cilët më pas u dërguan në kampe përqendrimi, duke ekzekutuar nëntë studentë dhe profesorë pa gjyq më 17 nëntor. Historianët spekulojnë se nazistët dhanë leje për procesionin funeral duke pritur tashmë një rezultat të dhunshëm, në mënyrë që ta përdorin atë si një pretekst për mbylljen e universiteteve dhe spastrimin e disidentëve antifashistë. [2] [3]

Një ide fillestare për të përkujtuar mizoritë e shkaktuara mbi studentët në Çekosllovakinë e pushtuar nga gjermanët u diskutua midis trupave të Ushtrisë Çekosllovake në Angli në vitin 1940. Një grup i vogël ushtarësh, ish-zyrtarë të zgjedhur studentësh, vendosën të rinovonin Shoqatën Qendrore të Studentëve Çekosllovakë (USCS), e cila ishte shpërbërë nga Protektorati Gjerman në Çekosllovaki. Ideja e përkujtimit të tragjedisë së 17 Nëntorit u diskutua me Unionin Kombëtar Britanik të Studentëve të Anglisë dhe Uellsit dhe studentë të tjerë të huaj që luftonin nazistët nga Anglia. Me mbështetjen e Edvard Beneš, Presidentit në Mërgim të Çekosllovakisë, USCS u rithemelua në Londër më 17 nëntor 1940, një vit pas ngjarjeve në universitetet çeke, me anëtarët e mëposhtëm:

Në vitin 1989, liderët e pavarur studentorë së bashku me Unionin Socialist të Rinisë (SSM/SZM) organizuan një demonstratë masive për të përkujtuar Ditën Ndërkombëtare të Studentëve. Studentët e përdorën këtë ngjarje të 50-vjetorit për të shprehur pakënaqësinë e tyre ndaj Partisë Komuniste të Çekosllovakisë në pushtet. Në mbrëmje, ajo që kishte filluar si një ngjarje paqësore përkujtimore u shndërrua në dhunë, me shumë pjesëmarrës të rrahur brutalisht nga policia e trazirave, beretat e kuqe dhe anëtarë të tjerë të agjencive të zbatimit të ligjit. Në këtë demonstratë morën pjesë rreth 15 mijë njerëz. I vetmi person i mbetur i shtrirë aty ku ndodhën rrahjet mendohej se ishte trupi i një studenti, por në fakt rezultoi se ishte agjent i fshehtë. Thashethemet se një student kishte vdekur për shkak të brutalitetit të policisë shkaktoi veprime të mëtejshme; po atë natë, studentët dhe aktorët e teatrit ranë dakord për të hyrë në grevë. Ngjarjet e lidhura me Ditën Ndërkombëtare të Studentëve të 17 Nëntorit 1989 ndihmuan në ndezjen e Revolucionit Kadife në Çekosllovaki. Dita e Luftës për Liri dhe Demokraci sot festohet si festë zyrtare si në Republikën Çeke (që nga viti 2000, pas një fushate të Dhomës së Studentëve Çeke të Këshillit të Institucioneve të Arsimit të Lartë ) dhe në Sllovaki . 

Pas rënies së Murit të Berlinit dhe krizës që rezultoi brenda Unionit Ndërkombëtar të Studentëve, festimet për 17 Nëntorin u mbajtën vetëm në disa vende pa ndonjë koordinim ndërkombëtar. Gjatë Forumit Social Botëror të mbajtur në Mumbai, Indi, në vitin 2004, disa sindikata studentore ndërkombëtare si Organizata e Studentëve të Karaibeve dhe Amerikës Latine (OCLAE) dhe disa sindikata kombëtare si Unioni Italian degli Studenti vendosën të rinisnin datën dhe për të thirrur për një demonstratë globale më 17 nëntor 2004. Lëvizjet studentore në shumë vende u mobilizuan përsëri atë vit dhe vazhduan të respektonin Ditën Ndërkombëtare të Studentëve në vitet në vijim me mbështetjen e Byrosë Organizative të Unioneve Studentore të Shkollave Evropiane (OBESSU) dhe Bashkimit Evropian të Studentëve (ESU). </link>

Në vitin 2009, në 70-vjetorin e 17 Nëntorit 1939, OBESSU dhe ESU promovuan një sërë nismash në të gjithë Evropën për të përkujtuar këtë datë. Një aktivitet u mbajt nga data 16 deri më 18 nëntor në Universitetin e Brukselit, duke u fokusuar në historinë e lëvizjes studentore dhe rolin e saj në promovimin e qytetarisë aktive kundër regjimeve autoritare, dhe pasuar nga një asamble që diskutoi rolin e sindikatave studentore sot dhe nevojën. për njohjen e një Karte Evropiane për të Drejtat e Studentëve. Konferenca mblodhi rreth 100 studentë që përfaqësonin studentë kombëtarë dhe sindikata studentore nga mbi 29 vende evropiane, si dhe disa delegacione ndërkombëtare. [4]

  1. ^ Šulc, Bohuslav (1990). Ústřední svaz československého studenstva v exilu za války 1940-45 [Central Association of Czechoslovak students in exile during the war 1940-45] (në çekisht). Rozmluvy. ISBN 978-80-900209-5-5.
  2. ^ 17 November: International Students’ Day, Study.EU. Retrieved 2017-11-05.
  3. ^ "The 17th of November: Remembering Jan Opletal, martyr of an occupied nation", Radio Praha. Retrieved 2017-11-05.
  4. ^ "17th of November and its historical meaning", OBESSU. Retrieved 2017-11-05.