Docker (softuer)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ish logo

Docker është një grup produktesh platforma si shërbim (PaaS) që përdorin virtualizimin në nivel SI për të ofruar softuer në paketa të quajtura konteinier . Shërbimi ka nivel falas dhe premium. Softueri që pret konteinerët quhet Docker Engine. Versioni fillesatar doli në 2013 dhe është zhvilluar nga Docker, Inc.

Docker është një mjet që përdoret për të automatizuar vendosjen e aplikacioneve në konteinerë të lehtë, në mënyrë që aplikacionet të mund të funksionojnë me efikasitet në mjedise të ndryshme të izoluara.

Sfondi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konteinerët janë të izoluar nga njëri-tjetri dhe bashkojnë softuerin e tyre, libraritë dhe skedarët e konfigurimit; ata mund të komunikojnë me njëri-tjetrin përmes kanaleve të mirëpërcaktuara. Për shkak se të gjithë konteinerët ndajnë shërbimet e një kerneli të vetëm të sistemit operativ, ata përdorin më pak burime sesa makinat virtuale .

Veprimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Docker mund të përdorë ndërfaqe të ndryshme për të hyrë në veçoritë e virtualizimit të kernelit Linux.

Docker mund të paketojë një aplikacion dhe varësitë e tij në një konteiner virtual që mund të funksionojë në çdo kompjuter Linux, Windows ose macOS. Kjo mundëson që aplikacioni të ekzekutohet në një sërë vendndodhjesh, si p.sh. on-premises, në publik (shih kompjuterat e shqendërzuar, kompjuterat e shpërndarë dhe kompjuterat në cloud ) ose cloud privat . Kur funksionon në Linux, Docker përdor veçoritë e izolimit të burimeve të kernelit Linux (të tilla si cgroups dhe hapësirat e emrave të kernelit ) dhe një sistem skedarësh të aftë për bashkim (siç është OverlayFS ) për të lejuar që kontejnerët të funksionojnë brenda një shembulli të vetëm Linux, duke shmangur shpenzimet e përgjithshme të nisjes dhe mirëmbajtjes së makinave virtuale . Docker në macOS përdor një makinë virtuale Linux për të drejtuar kontejnerët.

Për shkak se kontejnerët Docker janë të lehtë në kujtesë dhe shpenzim burimesh, një server i vetëm ose makinë virtuale mund të ekzekutojë disa kontejnerë njëkohësisht. Një analizë e vitit 2018 zbuloi se një rast tipik përdorimi i Docker përfshin ekzekutimin e njëkohëshëm të 8 kontejnerëve për bujtës dhe se një e katërta e organizatave të analizuara përdorin 18 ose më shumë për bujtës. Mund të instalohet gjithashtu në një kompjuter të vetëm si Raspberry Pi . [1]

Docker zbaton një API të nivelit të lartë për të siguruar kontejnerë të lehtë që drejtojnë proceset në izolim.

Përbërësit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Softueri Docker si një ofertë shërbimi përbëhet nga tre pjesë përbërëse:

  • Softueri: Daemon Docker, i quajtur dockerd, është një proces i vazhdueshëm që menaxhon kontejnerët Docker dhe trajton objektet e kontejnerëve. Daemon dëgjon për kërkesat e dërguara përmes API-së së Docker Engine. Programi i klientit Docker, i quajtur docker, ofron një ndërfaqe të linjës komanduese (CLI), që lejon përdoruesit të ndërveprojnë me demonët e Docker.
  • Objektet: Objektet Docker janë entitete të ndryshme që përdoren për të ndërtuar një aplikacion në Docker. Klasat kryesore të objekteve Docker janë imazhet, kontejnerët dhe shërbimet.
    • Një kontejner Docker është një mjedis i standardizuar dhe i kapsuluar që ekzekuton aplikacionet. Një kontejner menaxhohet duke përdorur Docker API ose CLI .
    • Një imazh Docker është një shabllon vetëm për lexim që përdoret për të ndërtuar kontejnerë. Imazhet përdoren për të ruajtur dhe dërguar aplikacione.
    • Një shërbim Docker lejon që kontejnerët të shkallëzohen nëpër demonët e shumëfishtë Docker. Rezultati njihet si një swarm, një grup daemonësh bashkëpunues që komunikojnë përmes Docker API.
  • Regjistrat: Një regjistër Docker është një depo për imazhet e Docker. Klientët Docker lidhen me regjistrat për të shkarkuar ("pull") imazhe për përdorim ose ngarkuar ("push") imazhe që ata kanë ndërtuar. Regjistrat mund të jenë publikë ose privatë. Regjistri kryesor publik është Docker Hub. Docker Hub është regjistri i paracaktuar ku Docker kërkon imazhe. Regjistrat Docker gjithashtu lejojnë krijimin e njoftimeve bazuar në ngjarje.
  1. ^ Gupta, Devender (2022-10-13). "How to Install Docker on Raspberry Pi". Gizmoxo (në anglishte amerikane). Marrë më 2022-10-15.