Jump to content

Dragutin Dimitrijeviç

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dimitrijeviq

Kapiten Dragutin Dimitrijeviq i njohur si Apsi (serbisht: Драгутин Димитријевић Dragutin Dimitrijević, 17 gusht 1876, Beograd - (varr më) 14 qershor 1917, Selanik), ushtarak serb nga Serbia. Udhëheqës për vrasjen e mbretit Aleksandër Obrenoviq dhe gruas së tij Draga Obrenoviqit më 1903.

Dragutin Dimitrijeviqi më 1911 themeloi lidhjen e fshehtë Dora e Zezë dhe si shef i saj, organizoj atentatin ndaj princit të fronit austro-hungarez Franc Ferndinantit. Atentati kishte sukses më 28 qershor 1914 në Sarajevë. Dragutin Dimitrijeviqi u arrestua dhe i paditur padrejtë, pas procesit të Selanikut u dënua me vrasje. Më vonë, në një proces të dytë të Selanikut, u rehabilitua.