Austro-Hungaria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Perendoria Austro-Hungareze
Österreichisch-Ungarische Monarchie (gjermanisht)
Osztrák-Magyar Monarchia
(hungarisht)
1867–1918
Stema (1915–1918) (shiko Flamurat e Austro-Hungarisë) e Austria–Hungary
Stema
(1915–1918)
Parimi: Indivisibiliter ac inseparabiliter
("E pandashme dhe e pandashme")
Himni: Gott erhalte, Gott beschütze
("Zoti do të shpëtojë, Zoti do të mbrojë")
Austro-Hungaria në prag të Luftës së Parë Botërore
Austro-Hungaria në prag të Luftës së Parë Botërore
KryeqytetiVienna
Budapest
Gjuhët e zakonshmeGjermanisht
Hungarisht
Krocisht
Italisht
Besimi
76.6% Katolik
8.9% Protestant
8.7% Ortodoks
4.4% Jehudizmi
1.3% Mysliman
NofkaAustro-Hungaria
Qeveria
Lloji i qeverisjesMonarkia kushtetuese
Epoka historikeShekulli XIX-Lufta e Parë Botërore
• Themeluar
30 Mars 1867
• Shpërbërë
3 Prill 1919
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
Perandoria Austriake
Mbretëria e Hungarisë
Republika Gjermani-Austri
Republika e Parë Hungareze
Republika e Parë Çekosllovake
Republika Popullore e Ukrainës Perëndimore
Republika e Dytë Polake
Mbretëria e Rumanisë
Shteti i Slloveneve, Kroatëve dhe Serbëve
Mbretëria e Italisë
Regjioni Italian i Carnaro

Austro-Hungaria, e njohur edhe si Perandoria Austro-Hungareze, Monarkisë Dyfishtë apo K.u.k (königliche und kaiserliche) Monarki, ose Shtet i Dyfishtë, ishte një bashkim monarkik në mes kurorave tö Perandorisë Austriake dhe Mbretërisë së Hungarisë në Europën Qëndrore. Bashkim ishte një rezultat i kompromisit të Ausgleich (Barashpezës) ose 1867, sipas të cilit Dhoma Austriake e Habsburgut ranë dakord për të ndarë pushtetin me qeverinë hungareze të veçanta, duke e ndarë territorin e ish perandorise austriake në mes tyre. Monarkia e Dyfishtë ka ekzistuar për 51 vjet deri në 1918, kur ajo theu përveç pas humbjes ushtarake në Luftës së Parë Botërore. Megjithatë fitoi në Fuqive Qendrore para Lindore

Dinastisë Habsburge vendosi si Perandori i Austrisë mbi gjysma perëndimore dhe veriore të vendit që ishte Perandoria e Austrisë (Cisleithania ose Tokë të përfaqësuara në Reichsrat) dhe si Mbret i Hungarisë në lidhje me Mbretërinë e Hungaria (Transleithania apo Tokat e kurorës së Shën Stefanit) që gëzonte vetë-qeverisjes dhe përfaqësimin në punët e përbashkëta (kryesisht marrëdhëniet e jashtme dhe të mbrojtjes).

Të dy kryeqytetet e Monarkisë në Vjenë për Austri dhe në Budapest për Hungari. Austro-Hungaria ishte gjeografikisht, vendi i dytë më i madh në Evropë pas Perandoria Ruse (621 538 km ² ose 239.977 sq m në vitin 1905), dhe më e populluar e tretë (pas Rusisë dhe Perandorisë Gjermane). Sot, ajo i mbuluar territorin ka një popullsi prej rreth 69 milion.

Si një perandori shumëkombëshe dhe pushtet të madh në një epokë e zgjimit kombëtar, ai ka gjetur jetën e saj politike e dominuar nga mosmarrëveshjet midis njëmbëdhjetë grupe kryesore kombëtare.

Monarkia mbante emrin ndërkombëtar të "Österreichisch-Ungarische Monarchie" (sipas vendimit të Franz Josef I në 1868), i cili në mënyrë të plotë do të thotë "Mbretërive dhe tokave të përfaqësuara në Këshillin Perandorak dhe Tokat e kurorës së Shën Stefanit".

Dinastisë Habsburge vendosi si Perandori i Austrisë mbi gjysma perëndimore dhe veriore të vendit që ishte Perandoria e Austrisë (Cisleithania ose Tokë të përfaqësuara në Reichsrat) dhe si Mbret i Hungarisë në lidhje me Mbretërinë e Hungarise (Transleithania apo Tokat e kurorës së Shën Stefanit) që gëzonte vetë-qeverisjes dhe përfaqësimin në punët e përbashkëta (kryesisht marrëdhëniet e jashtme dhe të mbrojtjes).

Të dy kryeqytetet e Monarkisë në Vjenë për Austri dhe në Budapest të Hungarisë. Austro-Hungaria u gjeografikisht, vendi i dytë më i madh në Evropë pas Perandoria Ruse (621 538 km ² ose 239.977 sq m në vitin 1905), dhe më e populluar e tretë (pas Rusisë dhe Perandorisë gjermane). Sot, ajo i mbuluar territorin ka një popullsi prej rreth 69 milion.

Si një perandori shumëkombëshe dhe pushtet të madh në një epokë e zgjimit kombëtar, ai ka gjetur jetën e saj politike e dominuar nga mosmarrëveshjet midis njëmbëdhjetë grupe kryesore kombëtare.

Monarkia mbante emrin ndërkombëtar të "Österreichisch-Ungarische Monarchie" (në vendimin e Franz Joseph I në 1868), i cili në mënyrë të plotë do të thotë "Kingdoms dhe tokave të përfaqësuara në Këshillin Perandorak dhe Tokat e kurorës së Shën Stefanit".

Austro-hungarez i kompromisit të vitit 1867 i cili përuroi strukturë dualiste Perandorisë së në vend të ish-Perandorisë Austriake unitar (1804-67) lindi në një kohë kur Austria u zvogëluar në fuqi dhe pushtet- si në Gadishullin Italian (si rezultat i Austro - në Sardenjë të luftës së 1859) dhe mes shteteve të Konfederata Gjermane.

Konfederata Gjermane (ku ajo kishte qenë zëvendësuar nga Prusia si fuqi dominuese gjermane pas Luftës Austro-Prusiane e 1866). Faktorë të tjerë në ndryshimet kushtetuese të përfshira pakënaqësi të vazhdueshme me shtetin hungarez nga Vjena dhe rritjen e vetëdijes kombëtare në pjesë të kombësive të tjera të Perandorisë austriake. Pakënaqësia u rrit Hungarisht pjesërisht nga shtypja e Austrisë, me mbështetjen e Rusisë, e revolucionit liberale hungarez e 1848-49. Megjithatë, pakënaqësia me sundimin austriak kishte rritur për shumë vite në Hungari, dhe ka pasur shumë shkaqe të tjera.

Vitet 1850 Nga vonë, megjithatë, një numër i madh i hungarezëve, të cilët e kishin mbështetur revolucion 1848-49 janë të gatshëm të pranojnë monarkisë së Habsburgëve. Ata morën line, që ndërsa Hungaria ka të drejtë për pavarësi të plotë të brendshëm, sipas punëve të jashtme të sanksionojë pragmatike dhe mbrojtjes ishin "të zakonshme" të dy Austri dhe Hungari.

Në përpjekje për të mbështetur mbështetje për monarkinë, perandori Franc Jozefi filloi negociatat për një kompromis me fisnik hungarez për të siguruar mbështetjen e tyre. Në veçanti, udhëheqësit hungareze kërkuan dhe morën kurorëzimin e perandorit si Mbreti i Hungarisë, dhe ri-themelimin e një parlamenti të veçantë në Budapest me kompetenca për të dekretuar ligje për tokat e kurorës hungarez.

Nga 1867 e tutje, shkurtesave shkon emrat e institucioneve zyrtare në Austri-Hungari reflektuar përgjegjësinë e tyre:

• K. u. k. (kaiserlich königlich und) apo Imperial & Royal ishte emërtim për institucione të përbashkëta të të dy pjesët e Monarkisë, si p.sh. k.u.k. Kriegsmarine (Lufta e Flotës) apo, gjatë luftës, Kuk Armee (Ushtria). Ka qenë vetëm tre k.u.k. Ministritë:

o Ministria e Jashtme Imperial & Royal dhe House Imperial

o Luftës së Ministrisë Imperial & Royal

o Ministria e Financave Imperial & Royal

Ky i fundit ishte vetëm përgjegjës për financimin e Imperial & Mbretërore shtëpisë, shërbimi diplomatik, ushtria e përbashkët dhe parku i përbashkët lufte. Të gjitha funksionet e tjera shtetërore janë çështje të trajtohen veç e veç në secilën prej dy shteteve. Agjendën e përbashkët nga 1867 e këtej janë sponsorizuar nga Austria me 70% dhe në Hungari me 30% të shpenzimeve totale dhe kjo ndarje është dashur të negociohet çdo dhjetë vjet. Deri në 1907, pjesa hungareze u rrit në 36,4%. Negociatat në vitin 1917 përfundoi me shpërndarjen e Monarkisë dyfishtë.

Ushtri e përbashkët ndryshuar emërtimin e saj nga k.k. teë k.u.k. vetëm në 1889, me kërkesë urgjente e qeverisë hungareze.

• K. k. (kaiserlich-königlich) ose Imperial-Royal ishte emërtim për institucionet e Cisleithania (Austri); mbretërore në këtë shkurtim do të thotë kurorën e Bohemi.

• K. u. (königlich-ungarisch), M. k. (Magyar királyi) ose Royal hungarez ishin institucionet e Transleithania, tokat e kurorës hungarez.

Në mediat, Kuk është shpesh keqpërdoret për institucionet kk.)

Qeveria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tre elementet e veçantë vendosi austro-hungareze:

1. qeveria hungareze

2. "Qeveria austriake" ose Cisleithanian

3. politikën e përbashkët e jashtme dhe ushtarake nën monark

Hungari dhe Austri mbahet parlamentet të veçanta, secili me ministrin e saj kryeministër. Lidhja / bashkërendimin dy ra në një qeveri nën një monark, ushtron pushtet absolut në teori, por të kufizuara në praktikë. Qeverie të përbashkët Mbretëresha kishte përgjegjësi për ushtrinë, për detare, për politikën e jashtme, dhe për bashkimin e doganave.

Brenda Cisleithania dhe Hungari rajone të caktuara, të tilla si Galicia dhe Kroacia ka gëzuar statusin e tyre të veçantë me strukturat e tyre unike qeveritare.

Një e përbashkët e Këshillit Ministror vendosi qeverie të përbashkët: të përbërë nga tre ministrat për përgjegjësitë e përbashkëta (financave të përbashkët, ushtarake dhe politikën e jashtme), dy kryeministrat, disa Archdukes dhe monark. Dy delegacionet e përfaqësuesve (60-60 anëtarë), një nga secili nga parlamentet e Austrisë dhe Hungarisë, u takua veçmas dhe do të votohet për shpenzimet e Këshillit të Ministrave të Përbashkët, duke i dhënë dy qeverive ndikim në administratën e përbashkët. Megjithatë, ministrat u përgjigj në fund të fundit vetëm për monark, dhe ai e kishte marrë vendimin përfundimtar mbi çështjet e politikës së jashtme dhe ushtarake.

Përgjegjësitë mbivendosen midis ministrive të përbashkët dhe ministritë e dy gjysmave të shkaktuar fërkime dhe joefikasiteti. Forcat e armatosura vuajtur veçanërisht nga mbivendosen. Edhe pse qeveria e unifikuar vendosur drejtim të përgjithshëm ushtarak, qeveritë e Austrisë dhe Hungarisë çdo mbeti i ngarkuar e "kuotave e rekrutëve, legjislacioni në lidhje me shërbimin e detyrueshëm ushtarak, transferimin dhe sigurimin e forcave të armatosura, dhe rregullimi i, punët e qytetar jo-ushtarake të anëtarët e forcave të armatosura ". Eshtë e panevojshme të thuhet, çdo qeveri mund të ketë një ndikim të fortë mbi përgjegjësi të përbashkët qeveritar. Çdo gjysma e Monarkisë dyfishtë provuar mjaft i përgatitur që të ndërpriten operacionet e përbashkëta për të çuar përpara interesat e veta.

Marrëdhëniet mbi gjysmë shekulli pas 1867 në mes të dy gjysmave të perandorisë (në fakt pjesë Cisleithan përmbante rreth 57% të popullsisë së fushën e kombinuar dhe një pjesë shumë më të madhe të burimeve të saj ekonomik) mosmarrëveshjet me tipare të përsëritura lidhur me të përbashkët të jashtme dhe marrëveshjeve tarifore mbi kontribut financiar të çdo të qeverisë për të thesarit të përbashkët. Sipas kushteve të Austro-Hungarisë kompromisit të vitit 1867, një marrëveshje e negociuar çdo dhjetë vjet, të përcaktuara këto çështje. Çdo të ndërtuar-deri në rinovimin e marrëveshjes pa trazira politike. Mosmarrëveshjet në mes gjysmave të perandorisë arriti kulmin në mesin e viteve 1900-në një krizë të zgjatur kushtetuese të shkaktuar nga mosmarrëveshje në lidhje me gjuhën e komandës në njësitë e ushtrisë hungareze, dhe thelluar me ardhjen në pushtet në Budapest (prill 1906) e një nacionalist hungarez koalicionit. Rinovim të Përkohshme të marrëveshjeve të përbashkëta ka ndodhur në tetor 1907 dhe në nëntor 1917 në bazë të status quo-ja.

Politika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ligjërisht, përveç të sanksionojë pragmatike e 1713 nuk ka pasur ligje të zakonshme në Austro-Hungari. Të gjitha ligjet, edhe ato me përmbajtje të njëjtë si kompromis të vitit 1867, u desh të kalojnë parlamentet si në Vjenë dhe Budapest dhe janë botuar në periudhën afatmesme zyrtare përkatëse (në gjysmën e austriak ishte quajtur Reichsgesetzblatt dhe është lëshuar në tetë gjuhë). Për të përfunduar në tekste të njëjta, dy parlamentet e 60 delegacione të zgjedhur të anëtarëve të tyre, çdo, i cili diskutoi mocionet e Imperial & Royal ministritë veç e veç dhe u përpoq për të gjetur një kompromis.

Duhet të theksohet se dy halfs e Monarkisë hasur në një zhvillim shumë të ndryshme të brendshme. Në gjysmën e austriake, Ligj shteti Basic (Staatsgrundgesetz) të vitit 1867 pranoi të drejtave të barabarta të qytetarëve të të gjitha nacionaliteteve dhe gjuhën e tyre, të gjitha prej tyre janë të përfaqësuara në Reichsrat, parlamenti në Vjenë (e cila mori kështu shpesh probleme për të gjetur shumicat). Në gjysmën e hungarez, klasat drejtuese të Hungarezëve organizuan një fushatë për të kthyer Magyarization jo-gjysma Magyar e popullsisë së tokave hungarez në Hungarezëve brenda 40 viteve. Lokacioni dhe emrat personale ishin magyarized, shkolla kishte për të mësuar në gjuhën Magyar kryesisht, edhe në rrethe Magyar jo. Në reichstag, parlamentit në Budapest, deputetët e minoriteteve ishin të pakta. Në gjysmën e austriake, të drejtën e votës u zgjerua disa herë, me zgjedhjet e përgjithshme për të gjithë njerëzit në 1907, në gjysmë hungareze, kjo nuk u arrit në Monarki dyfishtë.

Politika e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas marrëveshjes së 1867 the ministër i jashtëm Imperial & Royal ishte i detyruar të marrë parasysh pikëpamjet mbi ministër-president i Hungarisë, përveç Germanizacion the Hungarezëve ishin më të shqetësuar në lidhje me kërcënimin e Pan-Slavizm, shprehu edhe një shqetësim nga pjesa-gjerman flet e monarkisë. Këtu Rusia u perceptuar si kërcënim të menjëhershëm, me Serbinë si e tij "Kali i Trojës" në Ballkan. Askush nuk e përfaqësuar këtë pikëpamje më të qartë se Count Gyula Andrássy Jr, i biri i ministrit të parë të presidentit të Hungarisë dhe më pas veten Imperial & Royal ministër i jashtëm. Nga fundi i viteve 1860, ambicjet e Austrisë në të dyja Itali dhe Gjermani kanë qenë ia zunë frymën jashtë nga rritja e kompetencave të reja kombëtare. Me rënien e dështuar reformat e Perandorisë Osmane, opozitës sllave në Ballkan u rrit dhe zënë si Rusia dhe Austro-Hungaria e pa një mundësi për të zgjeruar në këtë rajon. Në vitin 1876, Rusia ofroi ndarje Ballkan, por nuk pranoi Andrássy për Austro-Hungaria ishte tashmë një "i ngopur" shtet dhe kjo nuk mund të përballen me territoret addiditonal. Monarkisë gjithë u tërhequr kështu në një stil të ri të lojës me zjarrin diplomatike, konceptuar e parë nga Andrássy, qendërzim në krahinën e Bosnjës dhe Hercegovinës, një zonë kryesisht sllave e Perandorisë Osmane.