Dragutin Dimitrijeviç

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Dragutin Dimitrijeviq)
Jump to navigation Jump to search
Captain Dragutin-Dimitrijevic Apis.jpg

Dragutin Dimitrijeviq i njohur si Apsi (17 gusht 1876, Beograd - (varr më) 14 qershor 1917, Selanik ), ushtarak serb nga Serbia. Udhëheqës për vrasjen e mbretit Aleksandër Obrenoviq dhe gruas së tij Draga Obrenoviqit më 1903.

Dragutini më 1911 themeloi lidhjen e fshehtë Dora e Zezë dhe si shef i saj, organizoj atentatin ndaj princit të fronit austro-hungarez Franc Ferndinantit. Atentati kishte sukses më 28 qershor 1914 në Sarajevë. Dragutini u arrestua dhe i paditur padrejtë, pas procesit të Selanikut u dënua me vrasje. Më vonë, në një proces të dytë të Selanikut, u rehabilitua.