Edukimi demokratik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një orë e diskutimit mësimor në Shimer College, një kolegj demokratik në Çikago

Edukimi demokratik është një ideal arsimor në të cilin demokracia është njëkohësisht një qëllim dhe një mënyrë e mësimdhënies. Ai përveq që sjell vlera demokratike në arsim gjithashtu mund të përfshijë edhe teoritë e vetëvendosjes brenda një bashkësie të barabartë, ashtu si edhe vlera të tilla si drejtësia, respekti dhe besimi. Ndërsa llojet e arsimit demokratik janë po aq të shumta sa edhe llojet e demokracisë, një përkufizim më i përgjithshëm i arsimit demokratik është "një arsim që demokratizon vetë të mësuarit". [1] Qëllimet e arsimit demokratik ndryshojnë në varësi të pjesëmarrësve, vendndodhjes dhe qasjes në burime. [2]

Historia e arsimit demokratik zë fill të paktën që nga shekulli XV dhe megjithëse është i lidhur me një numër personalitetesh, duhet theksuar se nuk ka pasur asnjë figurë qendrore, institucion ose komb që ta mbështeste në mënyrë ekskluzive edukimin demokratik. [3]

Edukimi demokratik shpesh është posaçërisht emancipues, me zërat e nxënësve dhe studentëve që janë të barabartë me ato të mësuesve. [4] [5] [6] Ndonëse ende nuk ka një disiplinë të unifikuar që përfshin fusha dhe aspekte të ndryshme mbi edukimin dhe arsimin demokratik, aktualisht ekzistojnë shumë teori të arsimit dhe edukimit demokratik të cilat i qasen atij nga këndvështrime të ndryshme. [7] [8] [9] [10] [11]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Gould, E. (2003) The University in a Corporate Culture. Yale University Press. p 224.
 2. ^ Williams-Boyd, P. (2003) Middle Grades Education: A Reference Handbook. ABC-CLIO. p 296.
 3. ^ Provenzo, E.F. Jr. (ed) (2008) Encyclopedia of the Social and Cultural Foundations of Education. Thousand Oaks, CA: Sage. p 238.
 4. ^ Waghid, Yusef (2014). Pedagogy Out of Bounds: Untamed Variations of Democratic Education. fq. 33. ISBN 978-9462096165. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Locke, John (1692) Some Thoughts Concerning Education, para 73.1.
 6. ^ Rousseau, Jean-Jacques (1904), Emile ou l’éducation, Garnier Frères, Paris, page 197: “. . si nous trouvons que ce travail n’est bon à rien, nous ne le reprendrons plus.”
 7. ^ Rousseau 1904, page 22 “Il ne doit pas donner des préceptes, il doit les faire trouver.”
 8. ^ Rousseau 1904, page 173: “Qu’il n’apprenne pas la science, qu’il l’invente”
 9. ^ Rousseau 1904, page 121: “Substituer des livres à tout cela, ce n’est pas nous apprendre a nous servir de la raison d’autrui; c’est nous apprendre à beaucoup croire, et à ne jamais rien savoir
 10. ^ Tolstoy, Leo, in "The School at Yasnaya Polyana" in Tolstoy on Education, translated by Leo Wiener (1967), University of Chicago Press, page 233
 11. ^ Ernest J Simmons (1968). "3. Writings On Education". Introduction To Tolstoy's Writings (në anglisht). Marrë më 2015-01-04.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Apple, M. (1993) Official Knowledge: Democratic Education in a Conservative Age. Routledge.
 • Blume Judy. (2013) https://www.indexoncensorship.org/2013/09/judy-blume-banned-books/
 • Bourdieu, Pierre. (1984) Distinction: A Social Critique of the Judgment of Taste. London: Routledge.
 • Bourdieu, Pierre and Jean-Claude Passeron. (1990) Reproduction in Education, Society and Culture. Theory, Culture and Society Series. Sage.
 • Carlson, D. and Apple, M.W. (1998) Power, Knowledge, Pedagogy: The Meaning of Democratic Education in Unsettling Times. Westview Press.
 • Carr, W. and Hartnett, A. (1996) Education and the Struggle for Democracy: The politics of educational ideas. Open University Press.
 • Dennison, George. (1999) The Lives of Children: The Story of the First Street School. Portsmouth, NH: Boynton/Cook Publishers.
 • Dewey, John. (1916) Democracy and Education. New York: Macmillan.
 • Dewey, John. (1997) Experience and Education. New York: Touchstone.
 • Durkheim, Émile. (2002) Moral Education. Mineola, NY: Dover.
 • Foucault, Michel. (1991) Discipline and Punish: The Birth of the Prison. New York: Random House.
 • Gatto, John Taylor. (1992) Dumbing Us Down: The Hidden Curriculum of Compulsory Education. Philadelphia, PA: New Society.
 • Giroux, H. A. (1989) 'Schooling for Democracy: Critical pedagogy in the modern age. Routledge.
 • Gutmann, A. (1999) Democratic Education. Princeton University Press.
 • Habermas, Jürgen. (1997) "Popular Sovereignty as Procedure’ “Deliberative Democracy". Bohman, James and William Rehg, eds. Cambridge, MA: MIT Press.
 • Hecht, Yaacov. (2011) Democratic Education – A Beginning of a Story
 • Held, David. (2006) Models of Democracy. Stanford: Stanford University Press.
 • Jensen, Knud and Walker, Stephen eds. (1989) "Towards Democratic Schooling: European Experiences". Open University Press
 • Kahn, Robert L. and Daniel Katz. (1978) The Social Psychology of Organizations. New York: John Wiley and Sons.
 • Kelly, A. V. (1995) Education and Democracy: Principles and practices. Paul Chapman Publishers.
 • Knoester, M. (2012) Democratic Education in Practice: Inside the Mission Hill School. Teachers College Press.
 • Koshewa, Allen (1999). Discipline and Democracy: Teachers on Trial. Portsmouth, NH: Heinemann.
 • Krashen, Stephen. (2014). The Common Core: A Disaster for Libraries, A Disaster for Language Arts, a Disaster for American Education. "Knowledge Quest" 42(3): 37–45.
 • Manin, Bernard. "On Legitimacy and Political Deliberation" Elly Stein and Jane Mansbridge, trans. Political Theory. Vol. 15, No. 3, Aug. 1987: 338–368.
 • Miller, Ron. (2002) "Free Schools, Free People: Education and Democracy After the 1960s". SUNY Press
 • Neill, A. S. (1995) Summerhill School: A New View of Childhood. Ed. Albert Lamb. New York: St. Martin's Griffin.
 • Sadofsky, Mimsy and Daniel Greenberg. (1994) Kingdom of Childhood: Growing up at Sudbury Valley School. Hanna Greenberg, interviewer. Framingham, MA: Sudbury Valley School Press.
 • Schutz, Aaron. (2010). Social Class, Social Action, and Education: The Failure of Progressive Democracy. New York: Palgrave Macmillan. introduction
 • Short, Kathy, Jerome Harste, and Carolyn Burke. (1996) Creating Classrooms for Authors and Inquirers, 2nd Edition. Portsmouth, NH: Heinemann.