Edukimi humanitar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Edukimi humanitar mëson tema të ndryshme shoqërore nga një perspektivë humanitare. Një dëshirë për të zvogëluar vuajtjet, për të shpëtuar jetë dhe për të ruajtur dinjitetin njerëzor është thelbësore për të kuptuar arsimin humanitar. Bazohet në supozimin se njerëzit kanë një dëshirë të lindur për të ndihmuar të tjerët, kështu që është i shqetësuar në qendër me njerëzimin tonë të përbashkët.[1]

Përkufizimi dhe konteksti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edukimi humanitar është një fushë e të mësuarit që përqendrohet te dëshira ose impulsi për të shpëtuar jetë, për të mbrojtur dinjitetin njerëzor dhe për t'i zvogëluar vuajtjet. Ajo lidhet veçanërisht me ofrimin e ndihmës për të tjerët në një emergjencë ose krizë dhe përdoret gjithashtu për t'iu referuar aftësive, njohurive dhe qëndrimeve të nevojshme për individët dhe komunitetet për të ndihmuar veten. Në Mbretërinë e Bashkuar mund të shfaqet brenda lëndëve kurrikulare si shtetësia dhe Edukimi Personal, Social dhe Shëndetësor. Filloi të zhvillohej dhe inkurajohej në Mbretërinë e Bashkuar nga Kryqi i Kuq Britanik gjatë vitit 2005.

Qëllimet dhe rezultatet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qëllimi i edukimit humanitar është që komunitetet të rrisin elasticitetin e tyre dhe që individët dhe grupet të jenë më të sigurt, të aftë dhe të gatshëm për të ndihmuar veten dhe të tjerët kur përballen me një krizë.

Përmbajtja e kurrikulës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke eksploruar situata krize, edukimi humanitar u mundëson studentëve të kuptojnë se njerëzit mund të kapërcejnë fatkeqësitë. Zhvillon të kuptuarit e tyre për çështjet humanitare, aftësitë që krijojnë elasticitet dhe i inkurajon ata të ndërhyjnë për të mbështetur të tjerët në krizë.

Mënyra në të cilën edukatorët eksplorojnë me studentët çdo temë, çështje apo ngjarje duhet të jetë brenda kuadrit të parimeve të njerëzimit dhe paanësisë. Ai nuk adreson drejtpërdrejt shkaqet dhe shmang në mënyrë eksplicite eksplorimin e klasës politike, fetare, shoqërore, kombësisë, faktorëve ekonomikë, mjedisorë ose faktorë të tjerë që mund të kontribuojnë ose krijojnë një krizë.

Dallimi nga format e tjera të edukimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Origjina e tij në Lëvizjen Ndërkombëtare të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe nënkupton që edukimi humanitar ngatërrohet ndonjëherë me arsimin e zhvillimit ose arsimin global, ose thjesht mësimin në lidhje me punën e OJQ -ve të ndihmës ose zhvillimit. Adhuruesit theksojnë gjithashtu se edukimi humanitar është filozofikisht dhe praktikisht i ndryshëm nga edukimi për të drejtat e njeriut, pasi impulsi humanitar bazohet në nevoja sesa në të drejta ose të drejta.

Edukimi humanitar është i lidhur, por i ndryshëm nga, edukimi për të drejtën humanitare ndërkombëtare, i referuar shpesh si ligjet e luftës. Aspektet e DNH janë shpesh tema brenda edukimit humanitar.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Tawil, Sobhi. Humanitarian Education and the British Red Cross programme for Schools. 2002

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]