Jump to content

Humanitarizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vullnetarë nga AmeriCorps në Luiziana

Humanitarizmi është një besim aktiv në vlerën e jetës njerëzore, ku njerëzit ofrojnë ndihmë për njerëzit e tjerë për të zvogëluar vuajtjet dhe për të përmirësuar kushtet e njerëzimit për arsye morale, altruiste dhe logjike. Një aspekt përfshin ndihmën vullnetare urgjente që mbivendoset me mbrojtjen e të drejtave të njeriut, veprimet e ndërmarra nga qeveritë, ndihmën për zhvillimin dhe filantropinë vendase. Çështje të tjera kritike përfshijnë lidhjet me besimet fetare, motivimin e ndihmës mes altruizmit dhe kontrollit shoqëror, prirjen drejt tregut, imperializmin e neokolonializmin, marrëdhëniet gjinore dhe klasore dhe agjencitë humanitare . [1] Një praktikues i humanizmit njihet si humanitar .

Një ideologji joformale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Humanitarizmi është një ideologji joformale e praktikës; është "doktrina se detyra e njerëzve është të promovojnë mirëqenien njerëzore".

Humanitarizmi bazohet në një pikëpamje se të gjitha qeniet njerëzore meritojnë respekt dhe dinjitet e duhet të trajtohen si të tillë. Prandaj, humanitarët punojnë drejt avancimit të mirëqenies së njerëzimit në tërësi. Është antiteza e mentalitetit "ne kundër tyre" që karakterizon tribalizmin dhe nacionalizmin etnik . Humanitarët urrejnë skllavërinë, shkeljen e të drejtave themelore njerëzore dhe diskriminimin në bazë të veçorive të tilla si ngjyra e lëkurës, feja, prejardhja ose vendi i lindjes. Humanitarizmi i shtyn njerëzit të shpëtojnë jetë, të lehtësojnë vuajtjet dhe të promovojnë dinjitetin njerëzor në mes të fatkeqësive të shkaktuara nga njeriu ose natyrore. Humanitarizmi përqafohet nga lëvizjet dhe njerëzit në të gjithë spektrin politik. Ideologjia joformale mund të përmblidhet me një citim nga Albert Schweitzer-i : "Humanitarizmi konsiston në mos sakrifikimin e një qenie njerëzore për një qëllim".

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Götz, Norbert; Brewis, Georgina; Werther, Steffen (2020). Humanitarianism in the Modern World: The Moral Economy of Famine Relief. Cambridge: Cambridge University Press. doi:10.1017/9781108655903. {{cite book}}: Lidhje e jashtme në |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) p. 3

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]