Ehl el-Bejt

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Muhammad Family-tree-en.png

Ehli Bejti Të gjithë myslimanët janë të një mendimi se një komision prej dijëtarëve jahudi dhe Priftërinj të e Naxhranit shkuan tek Profet Muhamedi (sa). Profeti i ftoi që të grumbullojmë tërë familjet tona dhe tuajat në një vend dhe të lusim Allahun që ta mallkoi gënjeshtarin. Allahu (xhsh) e zbriti këtë ajet duke thënë: {E kush të kundërshton ty në çështjen e tij (Isait) pasi të është e ditur e vërteta ti thuaj: «E jani t’i thërrasim bijtë tanë dhe bijtë tuaj grate tona dhe grate tuaja, vetat tona dhe vetat tuaja, mandej sinqerisht të lutemi për mallikim dhe mallkimin nga ana e Allahut ta hedhim kundër gënjeshtarëve}. (Ali Imran 61). Kur zbardhi dita ata erdhën tek Profeti dhe me Të ishin Ali ibën Ebi Talibi, Fatimeja, Hasani dhe Hysejni. Krishterët thanë : Cilët janë këta?

Profeti (sa) tha : Ky është djali I xhaxhait tim dhe trashëgimtari im, kjo është bija ime Fatimeja, dhe këto të dy (Hasani dhe Hysejni) janë fëmijët e mi. Komentimi I ajetit në thënien bijtë tanë është (Hasani dhe Hysejni) (alejhima selam) dhe gratë tona (Fatimeja) dhe vetat tona (Ali ibën Ebi Talib). Pastaj Profeti (sa) tha : O Zoti im këto janë Ehli Bejti (Familja ime). Pastaj i tha Aliut: Ti je tek unë ashtu siç ka qenë Haruni tek Musai me përjashtim se nuk ka Profet mbas meje. Pra Ehli Bejti janë : Aliu, Fatimeja Hasani, Hysejni.