Jump to content

El Carche

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

El Carche (në katalanisht El Carxe,shqip: El Karçë) është një rajon malor i Komunitetit Autonom të Murcias, Spanjë, i cili arrin kulmin në 1371 metra ( Pico de la Madama ); ai përfshin komunat e Yecla ( Iecla në katalanisht), Jumilla ( Jumella në katalanisht) dhe Abanilla ( Favanella në katalanisht). Ky nënrajon është pjesë e komarsheve Altiplano dhe Orientale .

Pas dëbimit të Moriscos, i cili ndodhi në shekullin e 17-të, banorët origjinalë të Moriscos emigruan drejt Magrebit dhe rajoni mbeti kryesisht i shpopulluar për shekujt në vijim. Duke filluar nga fundi i shekullit të 19-të, territori, i cili në atë kohë strehonte kryesisht kullota dhe vreshta, filloi të bëhej destinacioni i një lëvizjeje të fortë migrimi të fshatarëve nga provinca e Alicante, veçanërisht nga zona Pinoso, të cilët përhapën gjuhën katalane. . Katalonja në variantin e saj valenciane nuk njihet zyrtarisht, por Acadèmia Valenciana de la Llengua mëson kurse valenciane në Yecla me kërkesë të bashkisë.

Harta e El Carche: Rajoni që flet katalanisht
I zakonshëm Emri në katalanisht
Abanilla Favanella
Jumilla Jumella
Yecla Iecla

Projekte të tjera

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]