Jump to content

Enel

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Selia e Enel në Romë

Enel (fillimisht një akronim për Ente nazionale per l'energia elettrica) është kompani energjetike shumëkombësh italiane që është aktiv në sektorët e gjenerimit dhe shpërndarjes së energjisë elektrike, si dhe në shpërndarjen e gazit natyror.

Enel u krijua së pari si një organ publik më 27 nëntor 1962, dhe më pas u shndërrua në një kompani të kufizuar në 1992.[1] Në vitin 1999, pas liberalizimit të tregut të energjisë elektrike në Itali, Enel u privatizua.[2]

Shteti Italian, përmes Ministrisë së Ekonomisë dhe Financave, është akoma aksionari kryesor, me 23.6% të kapitalit aksionar që prej 1 prill 2016.[3]

Enel është ndërmarrja e 84-të më e madhe në botë nga të ardhurat, me 70.59 miliardë euro. Ajo ka një kapitalizim në tregun e aksioneve 39.4 miliardë euro, duke e bërë atë mjetin më të madh të integruar të Evropës nga kapitalizimi.

Kapacitetet e prodhimit dhe të shërbimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Enel prodhon energji elektrike nga një numër i burimeve të energjisë duke përfshirë gjeotermale, energjinë e erës, energjinë solare, energjinë hidroelektrike, termike dhe energjinë bërthamore. Në vitin 2014, Enel prodhoi gjithsej 283.1 TWh (teravat) energji elektrike, shpërndau 395.4 TWh dhe shiti 261 TWh.

Enel gjithashtu është i angazhuar në aktivitete kërkimore dhe zhvillimi për prodhimin dhe transmetimin e energjisë elektrike. Kjo perfshin:

 • hartimin dhe zbatimin e "impianteve hibride" që kombinojnë përdorimin e burimeve dhe teknologjive të ndryshme për ruajtjen e energjisë, me qëllim rritjen e efikasitetit të bimëve.[4][5][6]
 • zhvillimi i rrjeteve inteligjente që rrisin efikasitetin dhe qëndrueshmërinë në shpërndarjen e energjisë elektrike, me mbështetjen e komunitetit evropian.[7][8]

Organizimi i korporatës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Enel ka selinë në Romë dhe është renditur në bursën e Milanos që nga viti 1999. Enel dhe degët e saj prodhojnë dhe shpërndajnë energji elektrike dhe gaz në 30 vende të Evropës, Amerikës së Veriut, Amerikës së Jugut, Azisë dhe Afrikës.[9][10]

Kompania punëson rreth 70,000 njerëz, ka mbi 60 milion klientë në të gjithë botën (56 milion në tregun e energjisë elektrike dhe 6 milion në tregun e gazit) dhe një kapacitet gjenerues të instaluar neto të mbi 89 GW (gigavat). Enel është kompania më e madhe e energjisë në Evropë për nga numri i klientëve dhe e dyta për nga kapaciteti, pas EdF.[9][11][12][13]

Grupi Enel është i organizuar në pesë sektorë:

 • Gjenerimi global: gjenerimi i energjisë elektrike.
 • Infrastruktura globale dhe rrjetet: infrastruktura e transportit dhe shpërndarja e energjisë.
 • Energjia e rinovueshme: mbulon prodhimin e energjisë nga burime të rinovueshme duke iu referuar Enel Green Power dhe drejtori i përgjithshëm i së cilës që nga maji 2014, Francesco Venturini, është gjithashtu shef ekzekutiv i Enel Green Power.[14][15][16]
 • Tregtimi global: siguron kompani Enel Group, si dhe palë të treta, si me mallra që do të përdoren në termocentralet, ashtu edhe me shërbime optimizuese për prodhimin dhe shpërndarjen e energjisë.[17]
 • Gazit në rrjedhën e sipërme: bërja e investimeve për eksplorimin, prodhimin dhe zhvillimin e infrastrukturës për transportimin e gazit.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Roberta Jannuzzi (29 shtator 2006). "Storia di Enel dal 1962 ai nostri giorni". Radio Radicale. Arkivuar nga origjinali më 23 shkurt 2015. Marrë më 29 janar 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Dismissione partecipazioni dello Stato". Camera dei deputati. Arkivuar nga origjinali më 24 dhjetor 2017. Marrë më 29 janar 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Annual Report 2018" (PDF). www.enel.com. Enel. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Elena Comelli (28 mars 2014). "Tra sole e geotermia". Il Sole 24 Ore. Arkivuar nga origjinali më 21 shkurt 2019. Marrë më 14 prill 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Flavia Scarano (4 gusht 2014). "Egp: Primo cooperative research & development agreement in Usa per impianto ibrido Stillwater". finanza.com. Arkivuar nga origjinali më 20 shkurt 2019. Marrë më 14 prill 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Enel Green Power: ricerca scientifica su impianti ibrido negli USA". zeroemission.eu. 27 gusht 2014. Arkivuar nga origjinali më 25 nëntor 2015. Marrë më 14 prill 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Fulvio Conti (5 dhjetor 2012). "Progetti innovativi per illuminare i prossimi cinquant'anni". ilSole24ore.com. Marrë më 14 prill 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Andrea Del Duce (3 qershor 2010). "Reti intelligenti per l'energia verde". Technologyreview. Arkivuar nga origjinali më 12 korrik 2014. Marrë më 14 prill 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ a b "Profilo societario" (PDF). Enel. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 25 prill 2015. Marrë më 12 prill 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Nicola Saldutti (3 nëntor 1999). "L' Enel infuoca la Borsa, ma il prezzo resta fermo". Corriere.it. Marrë më 14 prill 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Enel". Borsa Italiana. Marrë më 14 prill 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Massimo Bergami; Pier Luigi Celli; Giuseppe Soda (2012). National Monopoly to Successful Multinational: the Case of Enel. Palgrave Macmillan. fq. 58. ISBN 978-1-137-03389-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "The top 10 biggest power companies of 2014". Power Technology. 2 tetor 2014. Marrë më 14 prill 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Renewable Energies". Enelaccessdate=14 prill 2015. Arkivuar nga origjinali më 18 nëntor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "Renewable Energies". Arkivuar nga origjinali më 20 nëntor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Francesco Renda; Roberto Ricciuti (2010). Tra economia e politica: l'internazionalizzazione di Finmeccanica, Eni ed Enel. Firenze University Press. ISBN 978-88-6453-169-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ "Global trading - Business". Enel. Arkivuar nga origjinali më 22 korrik 2015. Marrë më 14 prill 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]