Engjëjt në Islam

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Engjujtë në Islam)
Shko te: navigacion, kërko

EngjëjtIslam njihen edhe si meleqët (arabisht. الملك, al-malak, tur. melek). Ata janë krijesa të nderuara që i ka krijuar Allahu nga drita (nuri). Në ndryshim nga njerëzit dhe xhindët që kanë liri të zgjedhin a të bëjnë mirë ose keq, engjëjt nuk e kanë këtë liri, ata nuk kanë mundësi ti rezistojnë urdhrave të Allahut, dhe mund të bëjnë vetëm mirë.

Besimi në engjëj është një nga gjashtë kushtet e besimit Islam.

Engjëj të njohur në Islam[redakto | redakto tekstin burimor]

Engjëj ka shumë dhe numri i tyre është një nga gjërat e njohura vetëm nga Zoti. Njerzëve janë të njohur engjëjt që janë të përmendur në librin e shenjtë të Islamit - Kuranin, e për ta ka folur shumë edhe profeti Muhamed.

Katër engjëjt e mëdhenj[redakto | redakto tekstin burimor]

Katër engjëjt e mëdhenj janë:

 • Xhibrili, sjellësi i shpalljeve të Allahut tek të dërguarit
 • Azraili, i njohur edhe si Meleku i vdekjes, ka për detyrë të marrë shpirtrat në çastin e vdekjes
 • Mikaili, së bashku me engjëjt e tijë ndihmës, ka përgjegjësi për të gjitha dukuritë dhe proceset në hapësirë dhe natyrë lidhur me botën e gjallë dhe jo të gjallë, siç janë: lëviza e galaktikave, yjeve dhe planetave, fryrja e erërave, lëvizja e reve, rënja e shiut dhe reshjeve të tjera, pastaj për fekondimin, rritjen dhe zhvillimin e bimëve, zgjedhjen e ngjyrave, madhësive dhe shijen e bimëve dhe fruteve
 • Israfili, është engjëlli që do ti fryjë borisë Sur që do të lamëroj shkatërrimin e hapësirës në fundin e kohës, gjëgjësisht lajmëron Ditën e Gjykimit, dhe pastaj prap do ti frye që të lajmëroj ringjalljen e të vdekurve dhe Ditën e Gjykimit.

Engjëjt e tjerë të njohur[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Hamelei Arshi
 • Hafaza, janë engjëjt mbrojtës:
  • Kiramen-katibin
  • Muakibet
 • Munkiri dhe Nekiri
 • Ridvani,rojë iXhenetit
 • Maliku,rojë i Xhehenemit
 • Zebanijët
 • Dardailët

Numri i engjëjve[redakto | redakto tekstin burimor]

Engjëj ka shumë dhe numri i tyre dihet vetëm nga Allahu. Për numrin e engjëjve flasin edhe dituritë e MuhameditMiraxh, ku ka parë Bejtul-Ma'mur ("Tempullin plotë me të devotshëm") ku çdo ditë falen 70 mijë engjëj, që pas faljes nuk kthehen më në te, për shkak të numrit të madhë të engjëjve.