Jump to content

Enoku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Perëndia e mori Enokun, si tek Zanafilla 5:24: "Dhe Enoku ecte me Perëndinë, por ai nuk ishte, sepse Perëndia e mori". ilustrim nga Figures de la Bible 1728; ilustruar nga Gerard Hoet.

Enoku është një figurë biblike dhe patriark përpara përmbytjes së Noeut, dhe djali i Jaredit dhe babai i Metuselahut. Ai ishte i periudhës AntediluvianBiblën Hebraike.

Teksti i Librit të Zanafillës thotë se Enoku jetoi 365 vjet përpara se të merrej nga Perëndia. Teksti lexon se Enoku "eci me Perëndinë dhe ai nuk ishte më; sepse Perëndia e mori atë" (Zanafilla 5:21-24), që interpretohet si hyrja e Enokut në qiell i gjallë në disa tradita judaike dhe të krishtera dhe interpretohet ndryshe në të tjera.

Enoku është subjekt i shumë traditave hebraike dhe të krishtera. Ai u konsiderua autori i Librit të Enokut dhe u quajt gjithashtu shkruesi i gjykimit.[1]Dhiatën e Re, Enoku përmendet në Ungjillin e Lukës, Letrën drejtuar Hebrenjve dhe në Letrën e Judës, e fundit prej të cilave citon gjithashtu prej saj. Në kishën katolike, ortodoksinë lindore dhe ortodoksinë orientale, ai nderohet si shenjt. Në Islam, Enoku identifikohet me Idrisin (Arabisht: Idrīs) dhe konsiderohet si profet.

Emri i Enokut (Hebraisht: Ḥănōḵ) rrjedh nga (ḥ-n-ḵ), që do të thotë të stërvitesh, të nisësh, të përkushtohesh, të përurosh, me (Ḥănōḵ) që është forma urdhërore e foljes.[2][3]

Enoku në Librin e Zanafillës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Enoku shfaqet në Librin e Zanafillës të Pentateukut si i shtati nga dhjetë Patriarkët para Përmbytjes. Zanafilla tregon se secili nga patriarkët e para përmbytjes jetoi për disa shekuj. Zanafilla 5 ofron një gjenealogji të këtyre dhjetë figurave (nga Adami te Noeu), duke siguruar moshën në të cilën secili lindi tjetrin dhe moshën e secilës figurë në vdekje. Enoku konsiderohet nga shumë si përjashtim, i cili thuhet se "nuk e sheh vdekjen" (Hebrenjve 11:5). Për më tepër, Zanafilla 5:22–24 thotë se Enoku jetoi për 365 vjet, që është më e shkurtër se Patriarkët e tjerë të para Përmbytjes, të cilët janë regjistruar të gjithë si të vdekur në moshën mbi 700 vjeç. Tregimi i shkurtër i Enokut në Zanafilla 5 përfundon me shënimin e fshehtë se "ai nuk ishte, sepse Perëndia e mori". Kjo ndodh 57 vjet pas vdekjes së Adamit dhe 69 vjet para lindjes së Noes.

  1. ^ 1Enoch, chap. 12
  2. ^ "Strong's Hebrew Concordance - 2596. ḥănōḵ". Bible Hub. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Conjugation of לַחֲנוֹךְ". Pealim. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)