Ethet Q

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ethet Q është një sëmundje e shkaktuar nga infeksioni me Coxiella burnetii,[1][2] një bakter që prek njerëzit dhe kafshët e tjera. Ky organizëm është jo i zakonshëm, por mund të gjendet tek bagëtitë, delet, dhitë dhe gjitarët e tjerë shtëpiak, përfshirë macet dhe qentë. Infeksioni rezulton nga mbytja e një varianti të qelizave të vogla në formë spore dhe nga kontakti me qumështin, urinën, fecesin, mukozën vaginale ose spermën e kafshëve të infektuara. Rrallë, sëmundja është e bartur nga rriqrat.[3] Periudha e inkubacionit është 9–40 ditë. Njerëzit janë të prekshëm nga ethet Q, dhe infeksioni mund të rezultojë edhe nga disa organizma.[3] Bakteria është një parazit patogjen intracelular i detyrueshëm.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Image A: Një radiografi e gjoksit normal Image B: pneumoni e etheve Q

Ethet Q u përshkruan për herë të parë në 1935 nga Edward Holbrook Derrick[4] në punëtorët e thertoreve në Brisbane, Queensland. "Q" qëndron për "query" dhe u aplikua në një kohë kur agjenti shkaktar ishte i panjohur; u zgjodh mbi sugjerime të etheve të detit dhe ethe rickettsial të Queensland, për të shmangur drejtimin e konotacioneve negative qoftë në industrinë e bagëtive, ashtu edhe në shtetin e Queensland.[5]

Patogjeni i etheve Q u zbulua në vitin 1937, kur Frank Macfarlane Burnet dhe Mavis Freeman izoluan bakterin nga një prej pacientëve të Derrick.[6] Fillimisht u identifikua si një specie e Rickettsia. H. R. Cox dhe Gordon Davis sqaruan transmetimin kur e izoluan atë nga rriqrat e gjetura në shtetin amerikan të Montana në vitin 1938.[7] Është një sëmundje zoonotike rezervuarit më të zakonshëm të kafshëve të të cilëve janë bagëtia, delet dhe dhitë. Coxiella burnetii - emëruar për Cox dhe Burnet - nuk vlerësohet më si e lidhur ngushtë me Rickettsia, por si e ngjashme me Legionella dhe Francisella, dhe është një proteobacterium.

Shenjat dhe simptomat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Periudha e inkubacionit zakonisht është dy deri në tre javë.[8] Manifestimi më i zakonshëm është simptoma të ngjashme me gripin me fillimin e menjëhershëm të etheve, keqtrajtimit, djersitje të madhe, dhimbje të fortë koke, dhimbje të muskujve, dhimbje në nyje, humbje të oreksit, probleme të sipërme të frymëmarrjes, kollë të thatë, dhimbje pleuritike, të dridhura, konfuzion dhe simptoma gastrointestinale , të tilla si nauze, të vjella dhe diarre. Rreth gjysma e individëve të infektuar nuk shfaqin simptoma.[8]

Më rrallë, ethet Q shkaktojnë hepatit (granulomatoz), i cili mund të jetë asimptomatik ose bëhet simptomatik me keqtrajtimin, ethe, zmadhim të mëlçisë dhe dhimbje në kuadrantin e sipërm të djathtë të barkut. Ndërsa vlerat e transaminazës shpesh janë ngritur, verdhëza është e rrallë. Vaskuliti retinal është një manifestim i rrallë i etheve Q.[9]

Forma kronike e etheve Q është praktikisht identike me inflamacionin e rreshtimit të brendshëm të zemrës (Infeksioni i valvulave),[10] i cili mund të ndodhë muaj ose dekada pas infeksionit. Zakonisht është fatale nëse nuk trajtohet. Sidoqoftë, me trajtimin e duhur, vdekshmëria bie në rreth 10%.

Diagnoza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diagnoza zakonisht bazohet në serologji[11][12] (duke kërkuar një përgjigje të antitrupave) në vend se të kërkosh vetë organizmin. Serologjia lejon zbulimin e infeksionit kronik nga shfaqja e niveleve të larta të antitrupave kundër formës virulente të bakterit. Zbulimi molekular i ADN-së bakteriale përdoret gjithnjë e më shumë. Kultura është teknikisht e vështirë dhe jo në mënyrë rutinore në shumicën e laboratorëve të mikrobiologjisë.

Ethet Q mund të shkaktojnë infeksion i valvulave të zemrës i cili mund të kërkojë ekokardiografi transoesofageale për të diagnostikuar. Hepatiti i etheve Q manifestohet si një ngritje e transaminazës alanine dhe transaminazës aspartate, por një diagnozë përfundimtare është e mundur vetëm në biopsinë e mëlçisë, e cila tregon granulomat karakteristike të unazës fibrine.[13]

Trajtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ethet Q trajtohen me doxycycline antibiotik. Sa kohë që e merrni ilaçin varet nëse keni ethe akute ose kronike Q. Për infeksione akute, trajtimi me antibiotikë zgjat dy deri në tre javë.

Personat që kanë ethe kronike Q zakonisht duhet të marrin një kombinim të antibiotikëve për të paktën 18 muaj. Edhe pas trajtimit të suksesshëm të etheve kronike Q, do të duhet të ktheheni për teste vijuese për vite me rradhë në rast se infeksioni kthehet.

Rastet e buta ose jo simptomatike të etheve akute Q shpesh përmirësohen pa kuruar trajtim. Sidoqoftë, nëse keni simptoma të etheve Q ose nëse jeni shtatzënë, rekomandohet trajtimi me antibiotikë. Plani juaj i trajtimit mund të ndryshojë nëse nuk jeni në gjendje të merrni doxycycline.

Nëse keni endokardit të etheve Q, mund t'ju duhet operacioni për të zëvendësuar valvulat e dëmtuara të zemrës.[14]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Beare PA, Samuel JE, Howe D, Virtaneva K, Porcella SF, Heinzen RA (prill 2006). "Genetic diversity of the Q Fever agent, Coxiella burnetii, assessed by microarray-based whole-genome comparisons". J. Bacteriol. 188 (7): 2309–2324. doi:10.1128/JB.188.7.2309-2324.2006.  1428397.  16547017.
 2. ^ "Q fever | Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD) – an NCATS Program". rarediseases.info.nih.gov (në anglisht). Marrë më 2018-04-17.
 3. ^ a b "Q Fever | CDC". www.cdc.gov (në anglisht). 27 dhjetor 2017. Marrë më 2018-04-17.
 4. ^ Derrick EH (1937). ""Q" Fever a new fever entity: clinical features. diagnosis, and laboratory investigation". Med J Aust. 11: 281–299.
 5. ^ Joseph E. McDade (1990). "Historical aspects of Q Fever". përmbledhur nga Thomas J. Marrie (red.). Q Fever, Volume I: The Disease. CRC Press. f. 8.  978-0-8493-5984-2.
 6. ^ Burnet FM, Freeman M (1937). "Experimental studies on the virus of "Q" fever". Med J Aust. 2: 299–305.
 7. ^ Davis, Gordon E.; Cox, Herald R.; Parker and R. E. Dyer, R. R.; Dyer, R. E. (1938). "A Filter-Passing Infectious Agent Isolated from Ticks". Public Health Reports. Association of Schools of Public Health. 53 (52): 2259–82. doi:10.2307/4582746.  0094-6214.  4582746.
 8. ^ a b Anderson, Alicia; McQuiston, Jennifer (2011). "Q Fever". përmbledhur nga Brunette, Gary W. etj. (red.). CDC Health Information for International Travel: The Yellow Book. Oxford University Press. f. 270.  978-0-19-976901-8.Mirëmbajtje CS1: është përdorur parametri i redaktorëve (link)
 9. ^ Kuhne F, Morlat P, Riss I, etj. (1992). "Is A29, B12 vasculitis caused by the Q fever agent? (Coxiella burnetii)". J Fr Ophtalmol. 15 (5): 315–21.  1430809.
 10. ^ Karakousis PC, Trucksis M, Dumler JS (qershor 2006). "Chronic Q Fever in the United States". J. Clin. Microbiol. 44 (6): 2283–7. doi:10.1128/JCM.02365-05.  1489455.  16757641.
 11. ^ Maurin M, Raoult D (tetor 1999). "Q fever". Clin. Microbiol. Rev. 12 (4): 518–53. doi:10.1128/CMR.12.4.518.  88923.  10515901.
 12. ^ Scola BL (tetor 2002). "Current laboratory diagnosis of Q Fever". Semin Pediatr Infect Dis. 13 (4): 257–262. doi:10.1053/spid.2002.127199.  12491231.
 13. ^ van de Veerdonk FL, Schneeberger PM (2006). "Patient with fever and diarrea". Clin Infect Dis. 42 (7): 1051–2. doi:10.1086/501027.
 14. ^ "Treatment of Q fever". Mayo Clinic.