Jump to content

Eutrofizimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Eutrofizimi mund të shkaktojë shpërthime algash si ky në një lum në Kinë. Këta janë zakonisht të dëmshëm.

Eutrofizimi është procesi në të cilin një trup i tërë uji, ose pjesë të tij, pasurohet në mënyrë të vazhduar me minerale dhe lëndë ushqyese, veçanërisht azot [1] dhe fosfor. Ai është përcaktuar gjithashtu si "rritje e shkaktuar nga lëndët ushqyese në produktivitetin e fitoplanktonit ". [2] :459Trupat ujorë me nivele shumë të ulëta të lëndëve ushqyese quhen oligotrofikë dhe ato me nivele të moderuara të lëndëve ushqyese quhen mezotrofikë . Eutrofikimi i përparuar mund të quhet gjithashtu si gjendje distrofike dhe hipertrofike. [3] Eutrofikimi mund të ndikojë në sistemet e ujërave të ëmbla ose të kripura. Në ekosistemet e ujërave të ëmbla shkaktohet pothuajse gjithmonë nga fosfori i tepërt. Në ujërat bregdetare nga ana tjetër, lëndë ushqyese kryesore kontribuuese ka më shumë gjasa të jetë azoti, ose azoti dhe fosfori së bashku. Kjo varet nga vendndodhja dhe faktorë të tjerë. [4] [5]

Kur ndodh natyrshëm, eutrofizimi është një proces shumë i ngadalshëm në të cilin lëndët ushqyese, veçanërisht përbërjet e fosforit dhe lëndët organike, grumbullohen në trupat ujorë. [6] Këto lëndë ushqyese rrjedhin nga degradimi dhe tretja e mineraleve në shkëmbinj dhe nga efekti i likeneve, myshqeve dhe kërpudhave që çrrënjosin në mënyrë aktive lëndët ushqyese nga shkëmbinjtë. [7] Eutrofizimi antropogjenik (i bërë nga njeriu) ose kulturor është shpesh një proces shumë më i shpejtë në të cilin lëndët ushqyese shtohen në një trup ujor nga një shumëllojshmëri e gjerë burimesh ndotëse, duke përfshirë ujërat e zeza të patrajtuara ose pjesërisht të trajtuara, ujërat e zeza industriale dhe plehrat nga praktikat bujqësore. Ndotja me lëndë ushqyese , një formë e ndotjes së ujit, është një shkak kryesor i eutrofizimit të ujërave sipërfaqësore, në të cilat lëndët ushqyese të tepërta, zakonisht azoti ose fosfori, stimulojnë rritjen e algave dhe bimëve ujore .

Një efekt i zakonshëm i dukshëm i eutrofizimit është lulëzimi i algave. Lulëzimi i algave mund të jetë vetëm një shqetësim për ata që duan të përdorin trupin e ujit ose të bëhen lulëzime të dëmshme të algave që mund të shkaktojnë degradim të konsiderueshëm ekologjik në trupat ujorë. [8] Ky proces mund të rezultojë në varfërimin e oksigjenit të trupit të ujit pas degradimit bakterial të algave.

Qasjet për parandalimin dhe kthimin e eutrofizimit përfshijnë: pakësimin e ndotjes nga burimet e ujërave të zeza dhe pakësimin e ndotjes me lëndë ushqyese nga bujqësia dhe burime të tjera të ndotjes jopikësore . Butakët në grykëderdhje, kultivimi i algave të detit dhe gjeo-inxhinieria në liqene po përdoren gjithashtu, disa prej tyre në fazën eksperimentale. Termi "eutrofizim" përdoret gjerësisht si nga shkencëtarët ashtu edhe nga politikëbërësit publikë, duke i dhënë atij një mori përkufizimesh.

  1. ^ Aczel, Miriam R. (2019). "What Is the Nitrogen Cycle and Why Is It Key to Life?". Frontiers for Young Minds (në anglisht). 7. doi:10.3389/frym.2019.00041.
  2. ^ Chapin, F. Stuart, III (2011). "Glossary". Principles of terrestrial ecosystem ecology. P. A. Matson, Peter Morrison Vitousek, Melissa C. Chapin (bot. 2nd). New York: Springer. ISBN 978-1-4419-9504-9. OCLC 755081405. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
  3. ^ Wetzel, Robert (1975). Limnology. Philadelphia-London-Toronto: W.B. Saunders. fq. 743. ISBN 0-7216-9240-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Elser, James J.; Bracken, Matthew E. S.; Cleland, Elsa E.; Gruner, Daniel S.; Harpole, W. Stanley; Hillebrand, Helmut; Ngai, Jacqueline T.; Seabloom, Eric W.; Shurin, Jonathan B.; Smith, Jennifer E. (2007). "Global analysis of nitrogen and phosphorus limitation of primary producers in freshwater, marine and terrestrial ecosystems". Ecology Letters (në anglisht). 10 (12): 1135–1142. doi:10.1111/j.1461-0248.2007.01113.x. ISSN 1461-0248. PMID 17922835. {{cite journal}}: |hdl-access= ka nevojë për |hdl= (Ndihmë!)
  5. ^ Le Moal, Morgane; Gascuel-Odoux, Chantal; Ménesguen, Alain; Souchon, Yves; Étrillard, Claire; Levain, Alix; Moatar, Florentina; Pannard, Alexandrine; Souchu, Philippe; Lefebvre, Alain; Pinay, Gilles (15 shkurt 2019). "Eutrophication: A new wine in an old bottle?" (PDF). Science of the Total Environment. 651 (Pt 1): 1–11. Bibcode:2019ScTEn.651....1L. doi:10.1016/j.scitotenv.2018.09.139. PMID 30223216. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 4 mars 2022. Marrë më 4 mars 2022. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Addy, Kelly (1996). "Phosphorus and Lake Aging" (PDF). Natural Resources Facts - University of Rhode Island. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 28 korrik 2021. Marrë më 16 qershor 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Clair N. Sawyer (maj 1966). "Basic Concepts of Eutrophication". Journal (Water Pollution Control Federation). Wiley. 38: 737–744. JSTOR 25035549. Arkivuar nga origjinali më 2021-06-03. Marrë më 2021-02-12. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Glibert, Patricia; Burford, Michele (2017). "Globally Changing Nutrient Loads and Harmful Algal Blooms: Recent Advances, New Paradigms, and Continuing Challenges". Oceanography. 30 (1): 58–69. doi:10.5670/oceanog.2017.110. Arkivuar nga origjinali më 2022-01-21. Marrë më 2022-02-09. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)