Jump to content

Faeto

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamje nga Faeto

Faeto ( Arpitanisht: Fayéte ) është një qytet dhe komunëprovincën e Foxhas në rajonin e PuliasItalisë juglindore.

Është një fshat malor i shtrirë përtej Apenineve dhe i njohur për proshutën e tij, një proshutë italiane e thatë e njohur si prosciutto di Faeto [it] . Banorët e Faetos dhe Celle di San Vito fqinje janë folës të Faetar-it, një gjuhë bijë e gjuhës franko-provansale, e cila gjendet në një rajon alpin që përfshin Italinë veriperëndimore, Francën juglindore dhe Zvicrën jugperëndimore. Edhe Faeto ka qenë historikisht e banuar nga komuniteti arbëresh, por që atëherë ata janë asimiluar. [1]

Faeto kufizohet me komunat e mëposhtme: Biccari, Castelfranco in Miscano, Celle di San Vito, Greci, Orsara di Puglia, Roseto Valfortore .

  1. ^ Gjovalin Shkurtaj, Shpirti i arbrit rron