Fakulteti i Studimeve Islame (Sarajevë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Fakulteti i Studimeve Islame në Sarajevë

Fakulteti i Shkencave Islame në Sarajevë (Bos: Fakultet islamskih nauka u Sarajevu) është një institucion i arsimit të lartë, anëtar i Universitetit të Sarajevës. [1]

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai u themelua në bazë të një vendimi nga Këshilli i Lartë i Bashkësisë Islame në RSFJ. Rijaseti i Bashkësisë Islame në Bosnje dhe Herzegovinë i mori të drejtat e themeluesit. Fakulteti filloi punën e vet më 29 shtator të vitit 1977 me emrin "Fakulteti Teologjik Islamik në Sarajevë". Studimet pasuniversitare janë hapur në këtë fakultet filluan në vitin kademik 2002/2003.[2]

Fakulteti i Studimeve Islame në Sarajevë është institucioni më i vjetër dhe më prestigjioz i arsimit të lartë në fushënb e shkencave islame në jo vetëm në Ballkan por edhe në gjithë Evropën Juglindore. Ata mbështeten në traditën shekullore të Arsimit Islam Bosnje dhe Hercegovinë i cili zë fill me ngritjen e xhamisë së, teqesë dhe shkollës së parë fillore (Mualim-hane) në gjysmën e dytë të shekullit të pesëmbëdhjetë, për të vazhduar me medreset, hanikahet, shkolla kur'anore si dhe përmes Shkollës JuridikeSheriatit, Shkolla e Lartë e Gazi Husrevbegut, etj.[3].

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Fakulteti i akademije Arkivuar 3 mars 2016 tek Wayback Machine 15 mars 2015
  2. ^ O Fakultetu islamskih nauka 15 mars 2015
  3. ^ Šerijatska sudačka škola Arkivuar 22 tetor 2014 tek Wayback Machine15 mars 2015