Jump to content

Fatura

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një faturë nga një restorant zviceran, i cili përfshin një listë të artikujve të blerë, së bashku me çmimet në dy monedha dhe një taksë prej 7.6%. Gjithashtu përfshihen informacionet e kontaktit dhe taksave për biznesin.

Një faturë është një dokument që pranon se një person ka marrë para ose pronë në pagesë pas një shitjeje ose transferimi tjetër të mallrave ose ofrimit të një shërbimi.[1][2][3][4][5] Të gjitha faturat duhet të kenë mbi to datën e blerjes. Nëse marrësi i pagesës kërkohet ligjërisht të mbledhë tatimin mbi shitjen ose TVSH-në nga klienti, shuma do t'i shtohet faturës dhe arkëtimi do të konsiderohet se është bërë në emër të autoritetit tatimor përkatës. Në shumë vende, nga një shitës me pakicë kërkohet të përfshijë tatimin mbi shitjen ose TVSH-në në çmimin e shfaqur të mallrave të shitura, nga i cili shuma e taksës do të llogaritet në pikën e shitjes dhe do t'i dërgohet autoriteteve tatimore në kohën e duhur. Në mënyrë të ngjashme, shumat mund të zbriten nga shumat e pagueshme, si në rastin e tatimeve të mbajtura në burim nga pagat. Nga ana tjetër, bakshish ose shpërblime të tjera që jepen nga një klient, për shembull në një restorant, nuk do të jenë pjesë e shumës së pagesës ose nuk do të shfaqen në faturë.

Në disa vende, është e detyrueshme që një biznes t'i japë klientit një faturë që konfirmon detajet e një transaksioni. Në shumicën e rasteve, marrësi i parave siguron faturën, por në disa raste, fatura gjenerohet nga paguesi, si në rastin e mallrave që kthehen për rimbursim. Një faturë nuk është e njëjtë me një faturë.[6]

Zakonisht nuk ka një formë të caktuar për një faturë, si p.sh. kërkesa që ajo të prodhohet me makinë. Shumë terminale të pikave të shitjes ose arka mund të prodhojnë automatikisht fatura. Faturat mund të gjenerohen gjithashtu nga sistemet e kontabilitetit, të prodhohen manualisht ose të gjenerohen në mënyrë elektronike, për shembull, nëse nuk ka transaksion ballë për ballë. Për të ulur koston e postës dhe të përpunimit, shumë biznese nuk u dërgojnë fatura klientëve me postë, përveç rasteve kur kërkohet ose kërkohet në mënyrë specifike me ligj, ndërsa disa i transmetojnë ato në mënyrë elektronike. Të tjerët, për të reduktuar kohën dhe letrën, mund të miratojnë një faturë, llogari ose deklaratë si "të paguar".

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Packing list definition". Businessdictionary.com. Arkivuar nga origjinali më 14 prill 2019. Marrë më 2009-01-29. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Cavinato, Joseph L. (2000). Supply Chain and Transportation Dictionary, 4th Edition. Springer. fq. 205. ISBN 0-7923-8444-X. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "ODLIS: Online Dictionary for Library and Information Science". Lu.com. 2007-11-19. Arkivuar nga origjinali më 25 shtator 2007. Marrë më 2009-01-29. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "RECEIPT Definition & Legal Meaning". Black's Law Dictionary (bot. 2nd). 7 nëntor 2011. Marrë më 10 mars 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "PACKING LIST Definition & Legal Meaning". Black's Law Dictionary (bot. 2nd). 2 mars 2013. Marrë më 10 mars 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "Legal Dictionary | Law.com". Dictionary.law.com. 2010-12-09. Marrë më 2013-09-03. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)