Jump to content

Dokumenti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një dokument në përpunues teksti duke përdorur LibreOffice.

Një dokument është një paraqitje e shkruar, e vizatuar, e paraqitur ose e përkujtuar e mendimit, shpesh manifestim i përmbajtjes jo-fiktive, si dhe fiktive. Fjala e ka origjinën nga latinishtja Documentum, e cila tregon një "mësimin" ose "mësim": folja doceō tregon "të mësosh". Në të kaluarën, fjala zakonisht përdorej për të treguar prova me shkrim të dobishme si provë e një të vërtete ose fakti. Në epokën e kompjuterit, "dokumenti" zakonisht tregon një skedar kompjuterik kryesisht tekstual, duke përfshirë strukturën dhe formatin e tij, p.sh. fontet, ngjyrat dhe imazhet. Aktualisht, "dokumenti" nuk përcaktohet nga mjeti i tij i transmetimit, p.sh., letra, duke pasur parasysh ekzistencën e dokumenteve elektronike. "Dokumentacioni" është i dallueshëm sepse ka më shumë kuptime sesa "dokument". Dokumentet dallohen gjithashtu nga "realia", të cilat janë objekte tredimensionale që përndryshe do të kënaqnin përkufizimin e "dokumentit", sepse ato përkujtojnë ose përfaqësojnë mendimin; dokumentet konsiderohen më shumë si paraqitje dydimensionale. Ndërsa dokumentet mund të kenë varietete të mëdha personalizimi, të gjitha dokumentet mund të ndahen lirisht dhe kanë të drejtë ta bëjnë këtë, kreativiteti mund të përfaqësohet gjithashtu nga dokumente. Historia, ngjarjet, shembujt, opinionet, etj. të gjitha mund të shprehen në dokumente.[1]

Dokumenti është edhe një:

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wiki WikiFjalori: Dokumenti – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Kuptimi i fjalës Dokument ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2023-10-03.