Jump to content

Filipoci

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Filipoc - një fshat në pjesën verilindore të Maqedonisë, në Komunën e Kratovës, në afërsi të qytetit të Kratovës.

Filipoci
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej112
TargatKUFshati ndodhet në pjesën jugore të zonës së Komunës së Kratovës, dhe shtrati prek zonën e Komunës së Probishtipit. Filipoci është një kodër, i shpërndarë ose fshati i llojit të plasaritur dhe lagjet e saj rriten nga 530 në 620 metra mbi nivelin e detit. Fshati Kratovë është 10 km larg. Fshatrat në fshat mbajnë emra sipas familjeve që jetojnë në to, Smilkovci, Yashkovci, Spiridonov, Karamanskaya. Në jug, Kratovo Vrn (1115 m) Në juglindje, Garina (793 m) (675 m) dhe Bil (694 m.) Në lindje,Në verilindje, Borovik (664 m) dhe Gradiste (639 m.) Në veri, Sumak (572 m.) Në veriperëndim, Bačkov Rid (569 m.) Në perëndim dhe Çuka (697 m. ) në jugperëndim. Tarot i fshatit zë një sipërfaqe prej 13.4 km², ku tokat e punueshme zënë 489 ha, 493 ha pyje dhe 318 ha kullota. Për gjeografinë dhe vendndodhjen e Filipocit, Gjorçe Petrov shkruante se është vendosur në këmbët e Crn Vrv nën Sakulica për 2 orë nga Kratova, nga njëra anë ajo afrohet Sakulica për ¼ orë, dhe nga ana tjetër Topoloviç në ½ orë.

Sipas regjistrimit të vitit 2002, 112 banorë kanë jetuar në fshatin Filipoc, të gjithë maqedonas.  Në Filipoc ka një rënie të numrit të popullsisë nga 519 banorë në 1961 në 140 banorë në 1994. Në fshat jetojnë vetëm maqedonasit. Sipas përbërjes së fshatit, fshati Filipoc ka një funksion bujqësor të përzier.  Popullsia e fshatit Filipoc është e angazhuar në bujqësi, blegtori dhe shërbime artizanale. Nga prodhimi i kulturave më të shpeshtë është kultivimi i drithërave më të madhe të grurit, grurit dhe kulturave të kopshtit si fasulja, patatet dhe specat, domate, qepë, hudhra në të hapur, ndërsa mbarështimi i gjedhëve përfaqësohet nga kultivimi i lopëve dhe dhive. Në kodrat rreth fshatit ka shumë livadhe me bari të harlisur, të cilat përveç kullotave përdoren për të kositur bariun për ushqimin e kafshëve gjatë dimrit dhe ata vetë kanë një numër të shkurreve të ulëta që janë të favorshme për nxitimin nga dhitë. Disa banorë gjithashtu merren me shërbime dhe zanate si ndërtimi, muratura, autotransporti, prerja e druve të zjarrit. Në fshatin vetë, pranë rrugës para urës dhe lakmimit në mes të fshatit ka një mulli për grumbullimin e drithërave. Në fshatin Filipoc ka edhe shumë kuti të bletëve që prodhojnë livadhe dhe mjaltë mjalti, dhe së bashku me disa fshatra pranë Kratovës është një nga rrallë në të cilën ajo ruhet dhe aktiviteti i lashtë i gjuetisë me bletë me beetles ende është duke u bërë në shkëmbinj. Sipas dokumenteve turke të shekullit të 16-të, në Filipoc, deri në 100 grurë gruri, grurë të përzier, grurë, kërp, thjerrëza, rrush, verë, shishe dhe derra dhe bleta u rritën dhe kishte 2 mullinj për të cilat paguhej një taksë prej 7500 copë.


Fshati ndodhet në Komunën e Kratovës, e cila ishte një nga pak komunat në Maqedoni, e cila nuk ishte ndryshuar aspak në aspektin e kufijve të saj me ndarjen e re territoriale të Maqedonisë në 2004. Në periudhën nga viti 1965 deri në vitin 1996, fshati ishte vendosur në komunën e madhe të Kratovës. Fshati i përkiste komunës së Kratovës dhe në periudhën 1955-1965. Në periudhën 1952-1955, fshati ishte në zonën e komunës së atëhershme të Kratovës, në afërsi të qytetit të Kratovës ishin fshatrat Blizancë, Kratovë i Epërm, Emiricë, Zeleznicë, Zhivalevë, Kavran, Knezhevë, Kojkovë, Kunovë, Mushkovë, Nezilovë, Turalevë, Filipoc dhe Shligovë. Në periudhën 1950-1952, fshati ishte brenda Bashkisë së Turrës, ku ndodheshin fshatrat Zhivalevë, Turalevë, Topoloviq dhe Filipoc.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në burimet e shkruara, fshati Filipoc haset në abuzuesit e taksave të regjistrimit turk nga shek. XVI dhe XVII, kur fshati ra nën vilajetin e Kratovës dhe ishte një kasolle mbretërore në Sanxhakun e Kjustendil. Në shekullin XVI në vitin 1570 në fshatin Filipoc jetonin 21 familje të krishtera të Maqedonisë dhe 11 të pamartuar, si dhe 6 adoleshentë muslimanë, të cilët prodhuan deri në 100 grurë, kokrra të përziera, grurë, kërp, thjerrëza, rrush, verë, shishe dhe derra dhe bletë. ka pasur 2 mullinj për të cilat ata kanë paguar një taksë prej 7500 akche. Një përshkrim mjaft i gjerë për Filipocin dhe fshatrat e tjera në perëndim të Kratovës i dha revolucionari maqedonas Gjorçe Petrov në librin e tij "Materialet pas studimit të Maqedonisë" nga 1896. Pikërisht për Filipoc ai shkroi se është vendosur edhe në këmbët e Peakut të Zi nën Sakulicë për 2 orë nga Kratove. Nga njëra anë, ai iu afrua Sakulicës në ¼ orë, dhe nga ana tjetër arriti Topolovich për ½ orë. Një pjesë e fshatit u pa nga rruga e Kumanovës përballë Topolovichit në një kodër në ultësirën e Filipit An (përballë antenës së fshatit Nanoc ose Vakëf. Filipoc ishte një chiflik me 40 shtëpi maqedonase banorët e të cilëve kanë të njëjtën mbështetje si popullin Sakulovo. Të gjitha fshatrat këtu janë duke numëruar në bebet e Kratovës si dhe dhitë në rastin e Kumanovës. Mund të shihet që kur Kratovska Caza ishte një pronë e bejs. Vendi u konsiderua si zotërues i zotërinjve dhe fshatarët nuk kishin një këmbë të tokës së tyre përveç atyre rasteve kur disa fshatarë blejnë një pjesë të vendit, heqin dorë nga chiflik dhe bëhen të pavarur. Fshatarët ishin punëtorë femra. Tie nuk mund të luaj edhe nagattat e agate kopakzhezhel gi favrka. Sidoqoftë, në qoftë se i tërë toka është e bollshme në Selanitë dhe nivnat është punë e vështirë, Takvite nuk dëshiron të shkojë në shumë vende, por nga ana tjetër, ju mund të shihni se sa mund të hyni në vendin tuaj. Këto vepra të Tesë Zejës me mjetet e tyre për atë lloj shpërblimi arrihen 1/3 e tyre. Pas Zhetvat Gegi prebroela bariu, zhitoto e tij të parë presmetal dhe Selanetsot nuk zadrzhel për veten e tij një e treta. Për vitin e ardhshëm, ata u larguan nga treta e tretë, dhe ata i dhanë të tretën e tretë chiflik. Për shkak se llogaritja ishte arbitrare dhe pa mendimin e fshatarëve, ata mbetën një pjesë shumë të vogël për ta. Kafshët u konsideruan si mallra të luajtshme dhe i përkisnin fshatarëve, dhe pronarët e Chifliks morën vetëm një sasi të caktuar të vajit, gjizës ose djathit dhe leshit. Kjo ishte arsyeja pse blegtoria përbënte burimin kryesor të pasurisë në të gjithë pjesën perëndimore të Kratovës Caza.