Flamingot

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Flamingo
Falmingot e James (P. jamesi)
Statusi i ruajtjes
I pakërcënuar
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Phoenicopteridae

Bonaparte, 1831

'Flamingo (Phoenicopterus roseus) është një lloj i shpezëve bregdetar i familjes Phoenicopteridae, familja e vetme e shpendëve në rendin Phoenicopteriformes. Katër specie të flamingos janë shpërndarë në të gjithë Amerikën, duke përfshirë Karaibe, dhe dy specie janë vendase në Afrikë, Azi dhe Evropë.

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flamingot zakonisht qëndrojnë në njërën këmbë, ndërsa tjetra futet nën trup. Arsyeja për këtë sjellje nuk është kuptuar plotësisht. Një teori është se qëndrimi në njërën këmbë i lejon zogjtë të ruajnë më shumë nxehtësi trupore, duke pasur parasysh se ata kalojnë një kohë të konsiderueshme të kohës duke lëvizur në ujë të ftohtë.[1] Sidoqoftë, sjellja gjithashtu zhvillohet në ujë të ngrohtë dhe gjithashtu vërehet te zogjtë që nuk qëndrojnë zakonisht në ujë. Një teori alternative është se qëndrimi në njërën këmbë zvogëlon shpenzimin e energjisë për prodhimin e përpjekjeve muskulore për të qëndruar dhe ekuilibruar në njërën këmbë. Një studim mbi kufomat tregoi se poza me një këmbë mund të mbahej pa ndonjë aktivitet muskulor, ndërsa flamingot e gjalla demonstrojnë më pak lëkundje të trupit në një qëndrim me një këmbë.[2] Si dhe gjatë qëndrimit në ujë, flamingot mund të godasin këmbët e tyre të trasha në baltë për të nxitur ushqimin nga fundi.[3]

Flamingot janë fluturues të afta dhe flamingot në robëri shpesh kërkojnë prerje krahësh për të parandaluar arratisjen.

Flamingoja më e madhe është më e larta nga gjashtë speciet e ndryshme të flamingove, duke qëndruar në 1.2 deri 1.4 m me një peshë deri në 3.5 kg, dhe speciet më të shkurtra të flamingove (më e vogla) ka një lartësi prej 0.8 m dhe peshon 2.5 kg. Flamingot mund të kenë një gjatësi të krahëve të vogël si 94 cm deri në 150 cm.[4]

Flamingot mund të hapin sqepat e tyre duke ngritur nofullën e sipërme si dhe duke rënë në pjesën e poshtme.[5]

Habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zona ujore të gjera, të cekëta, kripore, në disa raste mund të shihet edhe në brigje baltore dhe plazhe.

Folezimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Folezon në koloni. Kolonitë më të afërta gjenden në brigjet e Mesdheut, të Evropës Perëndimore dhe në Turqi.

Shtegtimi dhe dimërimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flamingot në lagunën e Karavastasë

Nuk folezon në Shqipëri, por është i pranishëm gjatë gjithë vitit. Gjatë dimrit gjendet në dendësi më të madhe. Mund të shihet në kriporen e Nartës kryesisht, por edhe në Lagunën e Karavastasë.

Kërcënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shqetësimi nga njeriu, gjuetia e paligjshme, ngecja në rrjetat e peshkimit, ndotja e ujit etj.

Ushqimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bimor dhe shtazor

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Walker, Matt (13 gusht 2009). "Why flamingoes stand on one leg". BBC News (në anglisht). Marrë më 9 dhjetor 2009.
  2. ^ Chang, Young-Hui; Ting, Lena H. (24 maj 2017). "Mechanical evidence that flamingos can support their body on one leg with little active muscular force". Biology Letters (në anglisht). 13 (5): 20160948. doi:10.1098/rsbl.2016.0948. PMC 5454233. PMID 28539457.
  3. ^ Bildstein, Keith L.; Frederick, Peter C.; Spalding, Marilyn G. (nëntor 1991). "Feeding Patterns and Aggressive Behavior in Juvenile and Adult American Flamingos". The Condor (në anglisht). 93 (4): 916–925. doi:10.2307/3247726. JSTOR 3247726.
  4. ^ Bradford, Alina. 2014. Flamingo Facts: Food Turns Feathers Pink. September 18. Accessed March 2018. https://www.livescience.com/27322-flamingos.html
  5. ^ Jenkin, Penelope M. (1957-05-09). "The filter-feeding and food of flamingoes (Pheonicopteri)". Philosophical Transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological Sciences (në anglisht). 240 (674): 401–493. Bibcode:1957RSPTB.240..401J. doi:10.1098/rstb.1957.0004., page 409.