Jump to content

Flaugnarde

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flaugnarde
Flaugnarde me arra dhe boronica të kuqe
Pjataëmbëlsirë
Temperatura e servirjesE ngrohte ose e ftohtë
Përbërësit kryesorëBatter, mollë, pjeshkë, dardhë, kumbull ose fruta të tjera ; sheqer pluhur

Flaugnarde (shqiptimi: [floɲaʁd], Shqip: Falunjardë) i njohur gjithashtu si flagnarde, flognarde ose flougnarde, është një ëmbëlsirë franceze e pjekur me fruta të rregulluara në një pjatë të lyer me gjalpë dhe të mbuluar me një brumë të trashë si flan . [1] Ngjashëm me një clafoutis, i cili bëhet me qershi të zeza, një flaugnarde bëhet me mollë, pjeshkë, dardha, kumbulla, kumbulla të thata ose fruta të tjera. E ngjashme me një puding me brumë të ëmbël ose një petullë të madhe të fshirë, pjata lyhet me sheqer pluhur dhe mund të shërbehet e ngrohtë ose e ftohtë.

Emri rrjedh nga fjalët oksitane fleunhe [2] dhe flaunhard, [3] të cilat të dyja përkthehen si "i butë" ose "i butë". Pjata është e zakonshme në rajonet Auvergne, Limousin dhe Périgord të Francës.

  1. ^ Larousse Gastronomique, Clarkson Potter Publishers, New York, English edition
  2. ^ Frederic Mistral, Lou Tresor dóu Felibrige: FLEUNHE: (rom. fenis, débile) Mou, faible, défaillant, douillet
  3. ^ Frederic Mistral, Lou Tresor dóu Felibrige: FLAUNHARD: (rom. flaugnard) Mignard avec niaiserie, qui se plaint pour peu de chose, douillet, faible, indolent