Format e energjisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Energjia termike është energji e përbërësve mikroskopik të materies, e cila mund të përfshijë edhe energjinë kinetike edhe atë potenciale.

Në kontekstin e shkencave fizike, janë identifikuar disa forma të energjisë. Këto përfshijnë:

Format e energjisë
Lloji i energjisë Përshkrimi
Kinetike (≥0), atë të lëvizjes së një trupi
Potenciale Një kategori përbëhet nga shumë forma në këtë listë
Mekanike Shuma e (zakonisht makroskopike) energjisë kinetike dhe potenciale
Mekanike e valëve (≥0), një formë e energjisë mekanike e propaganduar nga lëkundjet një materiali
Kimike që përmban molekula
Elektrike nga fusha elektrike
Magnetike nga fusha magnetike
Rrezatuese (≥0), nga rrezatimi elektromagnetik duke përfshirë dritën
Bërthamore ajo që nxit nukleonet të formojnë bërthamë atomike
Jonizuar ajo që fut një elektron në atonin ose molekulën e tij
Elastike që prej deformimit të një materiali shfaq një force restauruese
Gravitacionit ajo që formon fushën e gravitacionit
Termike Një energji mikroskopike e çrregullt ekuivalente me energjinë mekanike
Nxehtësia një sasi e energjisë termike që transferohet për një proces të caktuar në drejtim të uljes së temperaturës
Puna mekanike një sasi e energjisë e transferuar në një proces të caktuar për shkak të zhvendosjes në një drejtim nga një forcë e aplikuar

Energjia mekanike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

energjia mekanike eshte energji qe lidhet me levizjen dhe vendodhjen e trupave dhe njihen si energjia kimike edhe potenciale [1]

Energjia kinetike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Energjia kinetike.

Energjia potenciale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Energjia potenciale.

Puna mekanike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Puna mekanike.

==Energjia potenciale elastike==kl

Energjia termike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Energjia termike.

Energjia kimike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Energjia kimike.

Energjia elektrike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Energjia elektrike.

Energjia bërthamore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Energjia bërthamore.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ energji mekanike