Jump to content

Fyerja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një pjesë e pikturës së Hippolyte Delaroche të vitit 1836 në vaj, Charles I Insulted by Cromwell's Soldiers.

Një fyerje është një shprehje, deklaratë ose sjellje që shpesh është qëllimisht mosrespektuese, fyese, përçmuese ose poshtëruese ndaj një individi ose një grupi. Fyerjet mund të jenë të qëllimshme ose të paqëllimshme, dhe ato shpesh synojnë të nënçmojnë, ofendojnë ose poshtërojnë objektivin. Ndërsa fyerjet e qëllimshme ndonjëherë mund të përfshijnë informacione faktike, ato zakonisht paraqiten në një mënyrë poshtëruese, me qëllim që të provokojnë një reagim negativ emocional ose të kenë një efekt reagimi të dëmshëm kur përdoren në mënyrë të dëmshme. Fyerjet mund të bëhen edhe pa dashje ose në mënyrë lozonjare, por në disa raste mund të kenë edhe ndikime dhe efekte negative edhe kur nuk kishin për qëllim ofendimin.

Fyerjet mund të kenë ndikime, efekte dhe kuptime të ndryshme në varësi të qëllimit, përdorimit, kuptimit të kuptimit nga marrësi dhe qëllimit që qëndron pas veprimit ose fjalëve, si dhe mjedisit shoqëror dhe normave shoqërore, duke përfshirë referencat dhe kuptimet kulturore.