Jump to content

Gigabajti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ky hard disk 2,5 inç ka një kapacitet prej 500 GB (d.m.th., 500 miliardë bajtë) të dhënash.

Gigabajti është një shumëfish i bajtit të njësisë për informacionin dixhital. Parashtesa giga do të thotë 109 në Sistemin Ndërkombëtar të Njësive (SI). Prandaj, një gigabajt është një miliard bajt. Simboli i njësisë për gigabajt është GB.[1]

Ky përkufizim përdoret në të gjitha kontekstet e shkencës (veçanërisht shkencën e të dhënave), inxhinierinë, biznesin dhe shumë fusha të informatikës, duke përfshirë kapacitetet e ruajtjes së disqeve të ngurtë, disqet në gjendje të ngurtë dhe kasetave, si dhe shpejtësitë e transmetimit të të dhënave. Termi përdoret gjithashtu në disa fusha të shkencës kompjuterike dhe teknologjisë së informacionit për të treguar 1073741824 (10243 ose 230) byte, megjithatë, veçanërisht për madhësitë e RAM-it. Kështu, para vitit 1998, disa përdorime të gigabajtit kanë qenë të paqarta. Për të zgjidhur këtë vështirësi, IEC 80000-13 sqaron se një gigabajt (GB) është 109 bajt dhe specifikon termin gibibajt (GiB) për të treguar 230 bajt. Këto dallime shihen ende lehtësisht, për shembull, kur kapaciteti i një disku 400 GB shfaqet nga Microsoft Windows si 372 GB në vend të 372 GiB. Në mënyrë analoge, një modul memorie që është etiketuar se ka madhësinë "1GB" ka një gibibajt (1GiB) kapacitet ruajtjeje.

Në përgjigje të procesit gjyqësor nëse prodhuesit e pajisjeve elektronike të ruajtjes duhet të jenë në përputhje me përdorimin e Microsoft Windows të një përkufizimi binar të "GB" në vend të përkufizimit metrikë/dhjetëshe, Gjykata e Qarkut e Shteteve të Bashkuara për Distriktin Verior të Kalifornisë e hodhi poshtë këtë argument. duke vendosur se "Kongresi i SHBA e ka konsideruar përkufizimin dhjetor të gigabajtit si "të preferuar" për qëllimet e "tregtisë dhe tregtisë së SHBA".[2][3]

  1. ^ The prefix giga- may be pronounced two ways.
  2. ^ "Order Granting Motion to Dismiss" (PDF). United States District Court. Marrë më 2020-01-24. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ See also Dinan v. SanDisk LLC, No. 20-15287 (9th Cir. Feb. 11, 2021) https://scholar.google.com/scholar_case?case=16989791406584358656