Gjermanishtja qendore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Gjermanishtja qendore

Mitteldeutsch
Flitët në Gjermaninë Perëndimore dhe Qendrore, Holandën Juglindore, Belgjikën Lindore, Luksemburg dhe Francën Verilindore
Taksonomia
Filogjeneza Indo evropiane
 Gjermanike
  Perendimore gjermanike
   Të larta gjermanike
    Gjermanishtja qendore
Dialektet Gjermanishtja qendrore perëndimore
Gjermanishtja qendrore lindore
Mitteldeutsche Mundarten.png

Gjermanishtja qendrore (Gjermanisht: Mitteldeutsche Dialekte) është një grup dialektesh Gjermanë të larta që fliten nga Rhineland në perëndim në ish-territoret lindore të Gjermanisë.

Gjermanishtja qendrore ndahet në dy nëngrupe, Gjermanishtja qendrore perëndimore dhe Gjermanishtja qendrore lindore .

Gjermanishtja qendrore dallohet nga përjetimi i vetëm i fazave të para dhe të katta të ndërrimit të konsonantëve të Larta Gjermane. Është folur në rajonin e tranzicionit gjuhësor të ndarë nga Gjermania Veriore (Franko e ulët /Gjermane e ulët) nga isogloss linjë Benrath. Ajo është e ndarë nga Gjermania Jugore (Gjermanishtja e Epërme) nga linja Speyer.

Gjermanishtja qendrore flitet në qytete gjermane të mëdha dhe me ndikim si kryeqyteti i Berlinit, ish-kryeqyteti i Gjermanisë Perëndimore Bonn, Këlni, Düsseldorf dhe qendra kryesore financiare gjermane Frankfurt.

Zona korrespondon me rajonin gjeologjik të Uplands Qendrore kodrinore që shtrihet nga rrafshi gjerman veri në Scarplands gjermane Jugore, duke mbuluar shtetet e Saarland, Rheinland-Pfalz, Hessen, Turingia dhe Saksonia.