Gjidhënia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një bebe duke u udhqyer me gji

Gjidhënia është procesi me të cilin qumështi i gjirit të njeriut i ushqehet një fëmije.[1] Qumështi i gjirit mund të jetë nga gjiri, ose mund të nxirret me dorë ose të pompohet dhe t'i ushqehet foshnjës. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) rekomandon që gjidhënia të fillojë brenda orës së parë të jetës së foshnjës dhe të vazhdojë aq shpesh dhe aq sa dëshiron fëmija.[2] Organizatat shëndetësore, duke përfshirë OBSH-në, rekomandojnë gjidhënien ekskluzivisht për gjashtë muaj.[3][4][5] Kjo do të thotë se zakonisht nuk jepen ushqime apo pije të tjera, përveç vitaminës D.[6] OBSH rekomandon gjidhënien ekskluzivisht për 6 muajt e parë të jetës, e ndjekur nga vazhdimi i gjidhënies me ushqime të përshtatshme plotësuese deri në 2 vjet e më tej.[3][4] Nga 135 milionë foshnjat e lindura çdo vit, vetëm 42% ushqehen me gji brenda orës së parë të jetës, vetëm 38% e nënave praktikojnë gjidhënien gjatë gjashtë muajve të parë dhe 58% e nënave vazhdojnë të ushqehen me gji deri në moshën dy vjeçare dhe përtej.[3]

Gjidhënia ka një sërë përfitimesh si për nënën ashtu edhe për foshnjën, të cilat formulës së foshnjës i mungojnë.[4][7] Rritja e ushqyerjes me gji në nivele pothuajse universale në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme mund të parandalojë afërsisht 820,000 vdekje të fëmijëve nën moshën pesë vjeç në vit.[8] Gjidhënia ul rrezikun e infeksioneve të traktit respirator, infeksioneve të veshit, sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave (SIDS) dhe diarresë për foshnjën, si në vendet në zhvillim ashtu edhe në ato të zhvilluara.[3][4][9]:13 Përfitime të tjera janë propozuar për të. përfshijnë rreziqe më të ulëta të astmës, alergjive ushqimore dhe diabetit.[4][8] Gjidhënia gjithashtu mund të përmirësojë zhvillimin njohës dhe të ulë rrezikun e mbipeshës në moshën madhore.[3][10]

Përfitimet për nënën përfshijnë më pak humbje gjaku pas lindjes, tkurrje më të mirë të mitrës dhe ulje të rrezikut të depresionit pas lindjes.[4] Gjidhënia vonon kthimin e menstruacioneve dhe në rrethana shumë specifike, fertilitetin, një fenomen i njohur si amenorrea laktacionale.[4][9]:83 Përfitimet afatgjata për nënën përfshijnë uljen e rrezikut të kancerit të gjirit, sëmundjeve kardiovaskulare, diabetit, sindromës metabolike dhe artriti reumatoid.[4][8][9]:13 Gjidhënia është më pak e shtrenjtë se formula për foshnjat,[11][12] por ndikimi i tij në aftësinë e nënave për të fituar të ardhura zakonisht nuk faktorizohet në llogaritjet që krahasojnë dy mënyra të të ushqyerit.[13]

Ushqyerja mund të zgjasë deri në 30–45 minuta secila ndërsa furnizimi me qumësht zhvillohet dhe foshnja mëson modelin Thith-Gëlltitje-Frymë.[9]:50–51 Megjithatë, ndërsa furnizimi me qumësht rritet dhe foshnja bëhet më efikase në të ushqyer, kohëzgjatja e ushqimit mund të shkurtohet.[9]:50–51 Fëmijët më të rritur mund të ushqehen më rrallë.[14] Kur gjidhënia e drejtpërdrejtë nuk është e mundur, shprehja ose pompimi për të zbrazur gjinjtë mund t'i ndihmojë nënat të shmangin kanalet e mbyllura të qumështit dhe infeksionin e gjirit, të ruajnë furnizimin e tyre me qumësht, të zgjidhin ënjtjen dhe të sigurojnë qumësht për t'i ushqyer foshnjës së tyre më vonë.[1][15][16][9]:55, 63–67 Kushtet mjekësore që nuk lejojnë gjidhënien janë të rralla.[4] Nënat që marrin barna të caktuara rekreative nuk duhet të ushqehen me gji, megjithatë, shumica e barnave janë të pajtueshme me gjidhënien.[9]:17 Provat aktuale tregojnë se nuk ka gjasa që COVID-19 të mund të transmetohet nëpërmjet qumështit të gjirit.[17] Pirja e duhanit dhe konsumimi i sasive të kufizuara të alkoolit dhe/ose kafes nuk janë arsye për të shmangur gjidhënien.[18][19][20]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b "Breastfeeding and Breast Milk: Condition Information". National Institute of Child Health and Human Development (në anglisht). National Institutes of Health (NIH), U.S. Department of Health and Human Services. 19 dhjetor 2013. Arkivuar nga origjinali më 27 korrik 2015. Marrë më 27 korrik 2015.
 2. ^ "Infant and young child feeding Fact sheet N°342" (në anglisht). WHO. shkurt 2014. Arkivuar nga origjinali më 8 shkurt 2015. Marrë më 8 shkurt 2015.
 3. ^ a b c d e "Infant and young child feeding Fact sheet N°342" (në anglisht). World Health Organization (WHO). 9 qershor 2021. Arkivuar nga origjinali më 8 shkurt 2015. Marrë më 8 shkurt 2015.
 4. ^ a b c d e f g h i Johnston M, Landers S, Noble L, Szucs K, Viehmann L, etj. (Section on Breastfeeding) (mars 2012). "Breastfeeding and the use of human milk". Pediatrics (në anglisht). 129 (3): e827–e841. doi:10.1542/peds.2011-3552. PMID 22371471. Arkivuar nga origjinali më 5 gusht 2015.
 5. ^ Kramer MS, Kakuma R (gusht 2012). "Optimal duration of exclusive breastfeeding". The Cochrane Database of Systematic Reviews (në anglisht). 2012 (8): CD003517. doi:10.1002/14651858.CD003517.pub2. PMC 7154583. PMID 22895934.
 6. ^ Breastfeeding
 7. ^ Ip S, Chung M, Raman G, Trikalinos TA, Lau J (tetor 2009). "A summary of the Agency for Healthcare Research and Quality's evidence report on breastfeeding in developed countries". Breastfeeding Medicine (në anglisht). 4 (Suppl 1): S17–S30. doi:10.1089/bfm.2009.0050. PMID 19827919.
 8. ^ a b c Victora CG, Bahl R, Barros AJ, França GV, Horton S, Krasevec J, etj. (janar 2016). "Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect". Lancet (në anglisht). 387 (10017): 475–490. doi:10.1016/s0140-6736(15)01024-7. PMID 26869575. S2CID 24126039.
 9. ^ a b c d e f g Eglash A, Leeper K (2020). The Little Green Book of Breastfeeding Management for Physicians & Other Healthcare Providers (në anglisht) (bot. 7). Madison, WI: The Institute for the Advancement of Breastfeeding and Lactation Education. ISBN 978-0-9987789-0-7.
 10. ^ Lawrence RA, Lawrence RM (1 janar 2011). Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession (në anglisht). Elsevier Health Sciences. fq. 227–228. ISBN 978-1-4377-0788-5.
 11. ^ "Breastfeeding and the use of human milk. American Academy of Pediatrics. Work Group on Breastfeeding". Pediatrics (në anglisht). 100 (6): 1035–1039. dhjetor 1997. doi:10.1542/peds.100.6.1035. PMID 9411381. S2CID 81585356. Arkivuar nga origjinali më 23 tetor 2012.
 12. ^ "What are the benefits of breastfeeding?" (në anglisht). 14 prill 2014. Arkivuar nga origjinali më 10 gusht 2015. Marrë më 27 korrik 2015.
 13. ^ Momigliano A (21 maj 2019). "Breast-feeding isn't free. This is how much it really costs". Washington Post (në anglisht). Marrë më 11 mars 2021.
 14. ^ "What is weaning and how do I do it?" (në anglisht). 19 dhjetor 2013. Arkivuar nga origjinali më 8 korrik 2015. Marrë më 27 korrik 2015.
 15. ^ Amir LH (qershor 2014). "ABM clinical protocol #4: Mastitis, revised March 2014". Breastfeeding Medicine (në anglisht). 9 (5): 239–243. doi:10.1089/bfm.2014.9984. PMC 4048576. PMID 24911394.
 16. ^ Berens P, Brodribb W (maj 2016). "ABM Clinical Protocol #20: Engorgement, Revised 2016". Breastfeeding Medicine (në anglisht). 11 (4): 159–163. doi:10.1089/bfm.2016.29008.pjb. PMC 4860650. PMID 27070206.
 17. ^ "Agencies encourage women to continue to breastfeed during the COVID-19 pandemic". World Health Organization (në anglisht). Marrë më 8 mars 2021.
 18. ^ "Breastfeeding and alcohol". NHS Choices (në anglisht). NHS. 21 dhjetor 2017. Arkivuar nga origjinali më 1 gusht 2016.
 19. ^ "Breastfeeding and diet". NHS Choices (në anglisht). NHS. 26 mars 2018. Arkivuar nga origjinali më 7 gusht 2016.
 20. ^ "Tobacco Use | Breastfeeding | CDC". www.cdc.gov (në anglisht). 21 mars 2018. Arkivuar nga origjinali më 9 gusht 2016. Marrë më 4 gusht 2016.