Jump to content

Gjuha sorbiane e poshtme

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lower Sorbian
RajoniBrandenburg
Familje gjuhësore
Default
  • Gjuha sorbiane e poshtme
Statusi zyrtar
Gjuhë zyrtare në
Brandenburg
Rregulluar ngaDomowina
Kodet gjuhësore
ISO 639-1dsb
ISO 639-2dsb
ISO 639-3
ELPLower Sorbian
Shenjë komunikacioni dygjuhëshe në Cottbus

Gjuha sorbiane e poshtme (dolnoserbski, gjermanisht Niedersorbisch) është një gjuhë sllave perëndimore e folur në Gjermani. Ajo formon bashkë me sorbianishtën e epërme grupin e gjuhëve sorbiane.

E përdorur në anën e poshtme të Lausitzit në Cottbus dhe rrethinat e saja, në Brandenburg Numërohen rreth 10 mijë lexues dhe është një gjuhë e cila shkon drejt humbjes.

Sistemi gramatikal i shkruajtes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gramatika e gjuhës sorbiane të poshtme është e ngjashme me atë të gjuhëve të tjera sllave përfshirë këtu ato perëndimorë çekishten dhe polonishten : kjo gjuhë ka variacione foljet kanë një aspekt të përsosur dhe ka tri gjinitë : mashkullore, femërore dhe asnjanëse në disa raste me një dallim të emrave mashkullor. Një nga karakteristikat e veçanta e sorbianishtës së Poshtme është se ajo ka ruajtur formën foljore dyshe të dyfishtë. përveç asaj në njëjës dhe në shumës.

Dallimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuha Sorbiane e poshtme ka gjashtë rasë : emërore,gjinore,dhanore,kallëzore,instrumentale dhe vendore. Ndryshe nga sorbianishtja e epërme sorbianishtja e poshtme nuk ka thirrore. Ekzistojnë shumë modele të dallimeve të emrave, Sipas llojit të tyre dhe të përfundimit të tyre.

Alfabeti i gjuhës sorbiane të poshtme
a b c c c d e e f g h ch i j k l l m n n o p r r s š s t u w y z ž z
A B C C - D E - F G H Ch I J K L L M N - O P R - S Š S T U W Y Z Ž Z

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Manfred Starosta, Erwin Hannusch, Hauke Bartels: Dolnoserbsko-nimski slownik, Ludowe nakladnistwo Domowina, Budyšyn, 1999., ISBN 3-7420-1096-4
  • Till Vogt et Tobias Geis, Sorbisch : Wort für Wort, Reise Know-How,? 2007, 192 p. (ISBN 978-3-89416-381-5)

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Artikuj të ngjajshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]