Jump to content

Granata e dorës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Granatë dore)
Granatë Dore

Një granatë apo granatë dore është një armë shpërthyese e hedhur zakonisht me dorë, por mund t'i referohet gjithashtu një predhe të qëlluar nga gryka e një pushke (si një granatë pushke) ose një granatëhedhës. Një granatë moderne dore përgjithësisht përbëhet nga një ngarkesë shpërthyese ("mbushëse"), një mekanizëm detonator, një sulmues i brendshëm për të ndezur detonatorin dhe një levë sigurie e siguruar nga një gjilpërë. Përdoruesi heq gjilpërën e sigurisë përpara se ta hedhë dhe sapo granata të largohet nga dora, leva e sigurisë lëshohet, duke lejuar sulmuesin ta ndez një siguresë (nganjëherë quhet elementi i vonesës), i cili digjet deri në detonator dhe shpërthen.

Granatat funksionojnë duke shpërndarë fragmente (granata fragmentimi), valë goditëse (granata me eksploziv të lartë, anti-tank dhe trullosëse), aerosole kimike (granata tymi dhe gazi) ose zjarri (granata ndezëse). Granatat e fragmentimit ("fragmentet") janë ndoshta më të zakonshmet në ushtritë moderne, dhe kur fjala granatë përdoret në fjalimin e përditshëm, përgjithësisht supozohet se i referohet një granate fragmentimi. Grupet e tyre të jashtme, përgjithësisht të bëra nga një material i fortë sintetik ose çeliku, janë projektuar për t'u çarë dhe copëtuar gjatë shpërthimit, duke dërguar fragmente të shumta (copëza dhe copëza) si predha që fluturojnë shpejt. Në granatat moderne, zakonisht përdoret një matricë fragmentimi e para-formuar brenda granatës, e cila mund të jetë sferike, kuboide, teli ose tela me dhëmbëza. Shumica e granatave kundër personelit (AP) janë projektuar të shpërthejnë ose pas një vonese kohore ose në kontakt.

Granatat janë shpesh në formë sferike, cilindrike, vezake ose vezake të cunguar dhe të një madhësie që i përshtatet dorës së një të rrituri. Disa granata janë montuar në fund të një doreze dhe njihen si "granata me shkop". Dizajni i shkopit ofron levë për hedhjen në distanca më të gjata, por me koston e peshës dhe gjatësisë shtesë, dhe është konsideruar i vjetëruar nga vendet perëndimore që nga periudha e Luftës së Dytë Botërore dhe Luftës së Ftohtë. Një ndezës fërkimi brenda dorezës ose në pjesën e sipërme të kokës së granatës u përdor për të nisur siguresën.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Grenade", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-10, marrë më 2022-12-21