Ahmed Kalaja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Hoxhë Ahmed Kalaja)
Jump to navigation Jump to search

Hoxhë Ahmed (Altin) Kalaja i lindur në Tiranë më prill 1977, pasi e përfundoi shkollën fillore dhe tetëvjeçare në vendlindje, u end mbi 10 vite duke studiuar për fenë IslameMedresenë e Tiranës pastaj në DamaskSirise (93-97) dhe përfundoi studimet e larta në Universitetin e Medinës në degën e jurisprudencës Islame (Drejtësi). Për të vazhduar kështu me afro 20 vite të tjera pune, nga data e kthimit te tij nga studimet në gusht të 2001, krahas asaj të një 5-6 vjeçarje me pare thenë ndryshe afersisht dy dekada e gjysëm angazhim në fe edhe në thirrjen islame (dawa) si edhe në përhapje të fesë Islame brenda vendit po edhe në të gjitha trevat shqiptare.

Hoxhë Ahmed Kalaja aktualisht është Imam dhe ligjërues Hatib i një prej xhamive më të mëdha të Tironës, anëtar i Këshillit të Myftinisë së Tiranës për më shumë 10 vite radhazi si dhe iniciator i shumë aktiviteteve fetare e socio-kulturore brenda dhe jashtë vendit. Ai shfaqet herë pas here edhe në kanale të ndryshme televizive. Në opinionin kosovar ai u bë i njohur me Peticionin për Pavarësinë e Kosovës, drejtuar vendeve te Konferencës Islamike; OKI. Peticion, i cili kishte gjetur mbështjetje edhe firmosur nga 52 000 qytetarë te te gjitha kategorive madje edhe e gjithë kjo vetëm në dy javë.

Puna e pandalshme dhe obligimet e tij të shumta, nuk e penguan hoxhën nga qëllimi i tij fisnik i kërkimit të diturisë.

Ai ka mbaruar tashmë studimet posdiplomike doktoraturë pranë UET në degën e Antropologjisë Kulturore me një temë mbi Rolin e Klerit Mysliman në Harmonine edhe Tolerancen ndër fetare në Shqipëri, 1912-1945.

Prej disa vitesh ai është anetar i Keshillit Teologjik (organi më lartë për vendime fetare) pranë Komunitetit Mysliman Shqiptar. Si edhe anëtar i Këshillit të Myftinisë Tiranë.