Hundgjati elefant

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hundgjati elefant [3]
Vargu kohor: Lutetian–Recent[1][2]
Një hundgjati elefant i zi dhe i zymtë Rhynchocyon petersi
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Hundgjati elefant

Hundgjati elefant , gjithashtu i quajtur sengis , janë gjitarë të vegjël insektivor të lindur në Afrikë , që i përkasin familjes Makroskelididae , në rendin Macroskelidea . Emri i tyre tradicional anglez "hundgjati elefant" vjen nga një ngjashmëri e perceptuar midis hundëve të tyre të gjatë dhe theçkës të një elefanti dhe ngjashmërinë e tyre sipërfaqësore me hundgjatin (familja Sorikidae) në rendin Eulipotifla  . Megjithatë, filogenetike analiza zbuloi se hundgjati elefant nuk klasifikohen me hundgjatët e vërtetë, por janë në fakt më të lidhur ngusht me elefantët se hundgjatët. Në vitin 1997, biologu Jonathan Kingdon propozoi që ato të quheshin "sengis" (njëjësi sengi ),  një term i nxjerrë nga gjuhët Bantu të Afrikës dhe në vitin 1998 ata u klasifikuan në Afrotheria .

Ata janë shpërndarë gjerësisht në të gjithë pjesën jugore të Afrikës, dhe ndonëse e zakonshme askund, mund të gjenden në pothuajse çdo lloj habitati, nga shkretëtirën e Namibit deri në shkëmbinjtë e bungut në Afrikën e Jugut deri në pyll të dendur. Një specie, elefanti i Afrikës së Veriut , mbetet në vendin semiarid, malor në pjesën veriperëndimore të kontinentit.

Krijesa është një nga gjitarët më të shpejtë më të shpejtë, duke u regjistruar për të arritur shpejtësinë prej 28.8 kilometrash në orë (17.9 mph).

Karakteristikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hundgjatët elefant janë insektivor, që i ngjajnë brejtësve ose oposumëve, me bishtin e zverdhur, këmbët e gjata dhe këmbët mjaft të gjata për madhësinë e tyre, të cilat përdoren për të lëvizur nga një vend në tjetrin si lepujt. Ato ndryshojnë në madhësi prej rreth 10 deri në 30 centimetra (nga 3.9 në 11.8 in), nga 50 në 500 gram (1.8 deri në 17.6 inç). Hundëgjati flok-shkurtër elefant ka një madhësi mesatare prej 150 mm (5.9 në). Megjithëse madhësia e theçkës ndryshon mes llojeve, të gjithë janë në gjendje ta kthenin atë në kërkim të ushqimit. Jeta e tyre jetësore janë rreth dy e gjysmë deri në katër vjet në të egër. Ata kanë dhëmbë të mëdhenj të qenit, si dhe dhëmbë të lartë të kurorës së dhëmbëve të ngjashme me ato të thundrakëve .  Formula e tyre dentare është 1-3.1.4.23.1.4.2-3

Edhe pse kryesisht ditor  dhe shumë aktive, ato janë të vështira për t'u grumbulluar dhe shumë rrallë shihet; elefantët janë të kujdesshëm, të kamufluar mirë dhe të aftë të largohen nga kërcënimet. Disa lloje bëjnë një sërë rrugësh të pastruara përmes shtresës së trashë dhe kalojnë ditën e tyre duke patrulluar ata për jetën e insekteve. Nëse kafsha është e shqetësuar, rruga siguron një rrugë pa dalje të pengesave.

Hundgjatët elefant nuk janë shumë kafshë sociale, por shumë jetojnë në çifte monogame, të cilat ndajnë dhe mbrojnë territorin e tyre në shtëpi, duke shënuar përdorimin e gjëndrave të parfumeve . Speciet Rinçokion gjithashtu gërmojnë vrima të vogla konike në tokë, stili bandikut , por të tjerët mund të përdorin rrënojat natyrore, ose të bëjnë foletë e gjetheve.

Hundgjatët elefant u përdorën në vitet 1940 për të kuptuar ciklin e menstruacioneve njerëzore. Kjo ndihmoi njerëzit të kuptonin se si funksiononte riprodhimi njerëzor.

Gdhendje e një hundëgjati elefant me një proboshis të vogël

Hundgjati elefant bisht-shkutër  jetojnë në stepat e thata dhe shkretëtirat e gurta të Afrikës jugperëndimore. Ato mund të gjenden edhe në shkretëtirën e Namibis , një nga rajonet më të thata të tokës. Femrat largojnë femrat e tjera, ndërsa meshkujt përpiqen të shmangin meshkujt e tjerë. Edhe pse ata jetojnë në çifte, partnerët nuk u interesojnë shumë për njëri-tjetrin dhe qëllimi i tyre i vetëm për t'u shoqëruar me seksin tjetër është riprodhimi. Sjelljet shoqërore nuk janë shumë të zakonshme dhe madje kanë fole të ndara. Një ose dy të rinj janë të zhvilluar mirë në lindje; ata janë në gjendje për të kandiduar brenda disa orëve.  

Hundgjatët elefant femra i nënshtrohen një cikli menstrual të ngjashëm me atë të femrave njerëzore dhe speciet janë një nga gjitarët jo të pastër për ta bërë këtë.  Çiftëzimi i elefantit zgjat disa ditë. Pas çiftëzimit, çifti do të kthehet në zakonet e tyre të vetmuara. Pas një periudhe gestacionesh që varion nga 45 deri në 60 ditë, femra do të lindd një deri tre të rinj disa herë në vit. Të rinjtë lindin relativisht mirë, por mbeten në fole për disa ditë para se të dalin jashtë.

Pas pesë ditësh, dieta e qumështit të rinj plotësohet me insektet e pjekura, të cilat mblidhen dhe transportohen në pouches e faqe të femrës. Të rinjtë pastaj ngadalë fillojnë të eksplorojnë mjedisin e tyre dhe të ndjekin insektet. Pas rreth 15 ditësh, të rinjtë do të fillojnë fazën migratore të jetës së tyre, gjë që pakëson varësinë e tyre nga nëna e tyre. Të rinjtë pastaj do të krijojnë vargjet e tyre të shtëpisë (rreth 1 km 2 ) dhe do të bëhen seksualisht aktive brenda 41-46 ditëve.

Skeletoni i një hundëgjati elefant i zi dhe rufous ( Rhynchocyon petersi ) në shfaqje në Muzeun e Osteologjisë

Karakteristikat termike të një hundgjat elefant me madhësi të ngjashme të trupit, habitatit dhe shpërndarjes janë shumë afër në shumicën e klasifikimeve. Ata mund të mbajnë shtëpi të ngrohtë në temperatura të ndryshme mjedisore ku shumica e specieve rregullojnë temperaturën e trupit në 35 ° C dhe nuk bëhen hipertermike, por balancojnë shkarkimin e nxehtësisë duke rritur EWL (humbjen e ujit avullues).

Zakonet e ushqyese[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hundgjati elefant kryesisht hanë insektet , merimangat , centipedes , millipedes , dhe krimbat e toks . Një hundgjat elefant përdor hundën e stij për të gjetur pre dhe përdor gjuhën e stij për të lëvizur ushqim të vogël në gojën e saj, ashtu si një milingonangrënës. Ushqimi i gjahut të madh mund të paraqesë një sfidë; një hundgjat elefant që lufton me një krimb deti duhet së pari të prejë pre e saj në tokë me një forefut. Pastaj, duke e kthyer kokën në njërën anë, gris me dhëmbë dhëmbësh, ashtu si një qen që përtyp një kockë. Ky është një proces i lëngshëm, dhe shumë pjesë të vogla të krimbave bien në tokë; këto thjesht zvarriten me gjuhën. Disa hundgjat elefant gjithashtu ushqehen me sasi të vogla të bimëve, veçanërisht gjethe të reja, farëra dhe fruta të vogla.

Evolucioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nje numer i specieve fosile jane te njohura në te gjithë Afrikën. Ato ishin të ndara nga rendi i ngjashëm me Leptiktida . Një diversifikim i konsiderueshëm i makroskelideve ndodhi në epokën e Paleogjenit . Disa, të tilla si Miohiraksi , ishin kaq të ngjashme me hiraksesët se ata ishin përfshirë fillimisht me atë grup, ndërsa të tjerët, të tilla si Milomigale , ishin relativisht si brejtës . Këto forma të pazakonshme vdisnin të gjithë nga Pleistocen.Edhe pse makroskelidët janë klasifikuar me shumë grupe, shpesh në bazë të karakteristikave sipërfaqësore, prova të konsiderueshme morfologjike dhe molekulare tani tregojnë vendosjen e tyre brenda Afrotherisë, ndoshta afër bazës së Paenungulata .

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në të kaluarën, hundgjatët elefantët janë klasifikuar me hundgjatët dhe iriq si pjesë e Insektivora ; konsiderohen si të afërm të largët të thundrakëve ; grupuar me hundgjatët e pemëve ; dhe u grumbullua me lepujt dhe haretët në Lagomorfa . Megjithatë, dëshmitë e fundit molekulare mbështesin fuqishëm një Afrotheri që bashkon hundgjatët elefantë dhe urithëtë e artë, si dhe disa gjitarë të caktuar, të cilët më parë konsiderohen të jenë të gjuajtura, përfshirë hiraksët, sirenat , ardvarkët dhe elefantët.

Macroscelides proboscideus, Hundgjati elefant veshë rrethor.,kopshti zoologjik i  Frankfurtit
Një hundgjati elefant i zi dhe i zymtë  në kopshtin zoologjik Kombëtare në Uashington, DC

19 llojet e hundëgjatët elefant janë vendosur në pesë breza , dy prej të cilave janë monotipike :

 • Rendi Makroskelidae[4]
 • Familja Makroskelididae
 •   Gjinia Elephantulus
 •   Hundgjati elefant feçkë-shkurtër , E. brachyrhynchus
 •   Hundgjati elefant i kepit , E. edwardii
 •   Hundgjati elefant me këmbë të errëta , E. fuscipes
 •   Hundgjati elefant i errët , E. fuscus
 •   Hundgjati elefant i shkurreve, E. intufi
 •   Hundgjati elefant i shkëmbijnve lindor, E. myurus
 •   Hundgjati elefant i shkëmbijnve Karu, E. pilicaudus
 •   Hundgjati elefant somalez , E. revoili
 •   Hundgjati elefant Rufous , E. rufescens
 •   Hundgjati elefant i shkëmbijnve perëndimor , E. rupestris
 •   Gjinia Macroscelides
 •   Hundgjati elefant veshë rrethor namibian , M. flavicaudatus
 •   Hundgjati elefant veshë rrethor i Etendekasit, M. micus
 •   Hundgjati elefant veshë rrethor, M. proboscideus
 •   Gjinia Petrodromus
 •   Hundgjati elefant me katër gishta , P. tetradactylus
 •   Gjinia Petrosaltator
 •   Hundgjati elefant Afrikës së Veriut , P. rozeti
 •   Gjinia Rhynchocyon
 •   Hundgjati elefant mbrapa i bardhë , R. chrysopygus
 •   Hundgjati elefant i kontrolluar, R. cirnei
 •   Hundgjati elefant i zi dhe i zymtë , R. petersi
 •   Sengi faqe gri ,R.zungwensis

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Martin Pickford; Brigitte Senut; Helke Mocke; Cécile Mourer-Chauviré; Jean-Claude Rage; Pierre Mein (2014). "Eocene aridity in southwestern Africa: timing of onset and biological consequences". Transactions of the Royal Society of South Africa. 69 (3): 139–144. doi:10.1080/0035919X.2014.933452. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Martin Pickford (2015). "Chrysochloridae (Mammalia) from the Lutetian (Middle Eocene) of Black Crow, Namibia" (PDF). Communications of the Geological Survey of Namibia. 16: 105–113. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Schlitter, D.A. (2005). "Order Macroscelidea". përmbledhur nga Wilson, D.E.; Reeder, D.M (red.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (bot. 3rd). Johns Hopkins University Press. fq. 82–85. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "r, D.A. (2005). "Order Macroscelidea". In Wilson, D.E.; Reeder, D.M (eds.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed.). Johns Hopkins University Press. pp. 82–85. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494". {{cite web}}: Mungon ose është bosh |url= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)